FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA 2004. OJAČALA SUDJELOVANJE U MIROVNIM MISIJAMA UN-A

WASHINGTON,31. prosinca(Hina) - Hrvatska je u 2004. ojačala svojesudjelovanje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda tako da sadadjeluje u osam mirovnih operacija diljem svijeta, a počela je i samaobučavati pripadnike vojnih snaga iz drugih zemalja za mirovneoperacije Svjetske organizacije.
WASHINGTON,31. prosinca(Hina) - Hrvatska je u 2004. ojačala svoje sudjelovanje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda tako da sada djeluje u osam mirovnih operacija diljem svijeta, a počela je i sama obučavati pripadnike vojnih snaga iz drugih zemalja za mirovne operacije Svjetske organizacije.

U 2004. Hrvatska se uključila u tri nove mirovne misije UN-a, na Haitiju (MINUSTAH), u Obali Bjelokosti (UNOCI) i na Cipru (UNFICYP).

Time se broj mirovnih operacija u kojima Hrvatska sudjeluje popeo na osam s ukupno 29 angažiranih hrvatskih časnika, pokazuju podaci stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u.

Osim u trima novima Hrvatska već djeluje u mirovnim operacijama u Zapadnoj Sahari (MINURSO), u Sierra Leoneu (UNAMSIL), u Etiopiji i Eritreji (UNMEE), u Liberiji (UNMIL) i u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP).

Pored toga već su obavljene pripreme za upućivanje tri hrvatska stožerna časnika u predstojeću UN-ovu mirovnu misiju u Sudanu.

Stupajući u mirovnu operaciju na Haitiju Hrvatske oružane snage po prvi put uključuju vojnog psihologa u međunarodne vojne operacije, a u Obali Bjelokosti prvi put se uključuju u misiju na francuskom govornom području.

Hrvatska u svoja postignuća može ubrojiti i promatrački status koji je stekla pri SHIRBRIG-u, postrojbi u stanju pripravnosti i strukturi za planiranje mirovnih operacija UN-a u kojoj je i 14 zemalja članica NATO-a i Europske unije.

Priznanje Hrvatskoj je i odabir njezina časnika brigadira Tomislava Pavičića za zamjenika zapovjednika operacije u Indiji i Pakistanu na koju dužnost će stupiti u siječnju 2005.

Hrvatska je u 2004. u bitnoj mjeri pojačala suradnju s Europskom unijom na polju zajedničke vanjske politike i obrane i više od sto puta se svrstala uz govore i stajališta EU u Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a.

U Hrvatskoj su po prvi put održani međunarodni vojnopromatrački tečajevi za mirovne operacije s 11 polaznika iz Mongolije, Belizea, Kazakstana, Kirgistana, Malavija i Salvadora, zemalja koje su tek počele davati osoblje za mirovne operacije UN-a. Time je UN odao priznanje Hrvatskoj pokazavši da je hrvatska vojna obuka sukladna UN-ovim standardima.

UN je također prvi put koristio dva hrvatska instruktora za obuku vojnih promatrača za svoju mirovnu operaciju u Burundiju te obuku postorjbi Šri Lanke za misiju na Haitiju.

Popisu postignuća pridružuje se i sudjelovanje hrvatskih časnika sa sjedištem UN-a u pripremi i provedbi tečajeva i radionica za obuku za mirovne operacije koje je UN održao u nizu zemalja.

Status Hrvatske u UN pridonosi i činjenica da je u 2004. bila jedna od malog broja zemalja koje su u cjelosti izvršile svoje financijske obveze prema proračunu UN-a uključujući i one prema mirovnim operacijama Svjetske organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙