FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar- Završena rasprava u postupku Ždrnja

VUKOVAR,30. prosinca(Hina) - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je završila glavna rasprava u postupku protiv Milovana Ždrnje (1963.),optuženog da je 20. studenoga 1991. u zarobljeničkom logoru uSrijemskoj Mitrovici (SiCG) počinio ratni zločin protiv civilnogstanovništva.
VUKOVAR,30. prosinca(Hina) - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je završila glavna rasprava u postupku protiv Milovana Ždrnje (1963.), optuženog da je 20. studenoga 1991. u zarobljeničkom logoru u Srijemskoj Mitrovici (SiCG) počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Milovan Ždrnja nazočan je sudskom postupku i brani se sa slobode. Prema optužnici, optužuje ga se da je kao pripadnik vojne policije bivše JNA, 20. studenoga 1991., palicom udario zarobljenog i ranjenog pripadnika ZNG-a Ivicu Pavića i zarobljenog hrvatskog policajca Šimuna Karlušića. Nakon pada Vukovara Pavić i Karlušić dovedeni su u Srijemsku Mitrovicu s drugim zarobljenicima iz Borovo Commerca u kojem se tijekom srpske agresije nalazio odjel ratne bolnice.

U završnoj riječi optuženi Milovan Ždrnja rekao je kako u navedeno vrijeme "nije bio u Srijemskoj Mitrovici, niti je udario Pavića".

"Kao pripadnik vojne policije nisam mogao ići u Srijemsku Mitrovicu jer su nam starješine zabranile da sudjelujemo u transportu osoba iz Borovo Commerca", rekao je u obrani Ždrnja dodajući kako ga je Pavić "lažno prijavio jer nije mogao preboliti činjenicu da u policiji ne rade hrvatski branitelji, a radimo mi, reintegrirani".

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Babić u govoru je rekao kako je provedenim dokazima utvrđena krivnja Milovana Ždrnje iz optužnice te je zatražio da sud Ždrnju proglasi krivim i kazni ga po zakonu.

Branitelj optuženoga odvjetnik Marko Babić zatražio je oslobađajuću presudu za optuženog Milovana Ždrnju jer, kako je rekao, "Pavićeve optužbe nije potvrdio niti jedan svjedok dok je obranu optuženog potvrdilo najmanje sedam svjedoka".

Nakon završnih govora, sudac Nikola Bešenski objavio je kako je glavna rasprava završena, a presuda će biti objavljena sutra ujutro.

Optužnica protiv Milovana Ždrnje podignuta je još u rujnu 2002. godine. Do uhićenja bio je zaposlen kao policajac u PU vukovarsko-srijemskoj. Nakon uhićenja bio je u pritvoru Županijskog suda u Osijeku od 18. srpnja do 7. kolovoza 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙