FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvadesetak čelnika na 60. godišnjici oslobođenja Auschwitza

VARŠAVA, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Oko 10.000 osoba, među kojimai dvadesetak visokih svjetskih čelnika, sudjelovat će 27. siječnjasljedeće godine na ceremoniji kojom će se obilježiti 60. godinaoslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau,objavili su u srijedu organizatori.
VARŠAVA, 22. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Oko 10.000 osoba, među kojima i dvadesetak visokih svjetskih čelnika, sudjelovat će 27. siječnja sljedeće godine na ceremoniji kojom će se obilježiti 60. godina oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, objavili su u srijedu organizatori.

"To je jedinstvena ceremonija jer će ujediniti bez sumnje po posljednji puta bivše zatočenike logora i vojnike Crvene armije koji su ih oslobodili", kazao je Andrzej Przewoznik, tajnik poljskog Nacionalnog vijeća za zaštitu spomenika i mjesta mučeništva.

"Nekadašnji zatočenici doći će iz čitavog svijeta, iz Izraela, Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Mađarske", dodao je.

Na ceremoniji, jednoj od prvih kojom će se u Europi obilježiti 60. godišnjica okončanja Drugog svjetskog rata, bit će predstavnici iz tridesetak zemalja.

Četrnaest predsjednika, među kojima predsjednici Rusije Vladimir Putin, Izraela Moshe Katzav, Poljske Aleksandar Kwasniewski i Francuske Jacques Chirac, te danska kraljica Beatrix i belgijski kralj Albert II, već su potvrdili svoj dolazak.

Očekuje se da će na ceremoniji obilježavanja oslobođenja logora biti nazočni i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Josep Borell.

Papa Ivan Pavao II, kojeg će na ceremoniji predstavljati pariški nadbiskup kardinal Jean-Marie Lustiger, bivšim će zatočenicima poslati posebnu poruku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Poljsku će doputovati u pratnji nekadašnjih vojnika Crvene armije koji su oslobodili lgoor.

U razdoblju od 1940. do 1945. oko 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, većinom Židova iz europskih zemalja, izgubilo je živote u logoru Auschwitz-Birkenau.

U tom logoru živote je izgubilo i 85.000 Poljaka, 20.000 Roma, 15.000 državljana bivšeg Sovjetskog Saveza i 12.000 državljana drugih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙