FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američkog gospodarstva bit će u 2005. usporen

WASHINGTON, 30. prosinca 2004. (Hina/AP) - Godina 2004. bila je odličnaza SAD kada je riječ o gospodarskom rastu, i to usprkos snažnom skokucijena nafte i slabom dolaru, ali će 2005. vjerojatno donijeti znatnousporavanje, predviđaju ekonomisti.
WASHINGTON, 30. prosinca 2004. (Hina/AP) - Godina 2004. bila je odlična za SAD kada je riječ o gospodarskom rastu, i to usprkos snažnom skoku cijena nafte i slabom dolaru, ali će 2005. vjerojatno donijeti znatno usporavanje, predviđaju ekonomisti.

Analitičari vjeruju da će rast kamatnih stopa, izostanak novih poreznih rasterećenja i dugoročne posljedice viših računa za potrošnju električne energije sljedeće godine utjecati na usporavanje gospodarskog rasta.

"Gospodarska izvedba u SAD-u bit će u 2005. dobra ali ne i sjajna, bar ne u usporedbi s 2004.", smatra Nariman Bahravesh, glavni ekonomist Global Insighta, privatne tvrtke specijalizirane za gospodarske prognoze.

Tekuća se godina pokazala iznenađujuće dobrom što se tiče stopa rasta ukupnih aktivnosti u gospodarstvu, pri čemu mnogi analitičari vjeruju da je BDP u cijeloj godini zabilježio rast od 4,5 posto, što je identično godinama procvata 1999. i 1997. i predstavlja najbržu stopu rasta u protekla dva desetljeća.

Sljedeće će godine stopa gospodarskog rasta iznositi oko 3,5 posto, predviđaju Global Insight i ostale tvrtke koje se bave gospodarskim prognozama. Iako je ta stopa za čitav postotni bod ispod očekivane stope u 2004., analitičari smatraju da će nova godina ipak biti prilično dobra, posebno ako se obistine njihove prognoze o solidnom rastu zaposlenosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙