FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast zaliha dodatno snizio cijene nafte

LONDON, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile supadati i u četvrtak nakon što je neočekivani rast zaliha lož-ulja uSAD-u stišao bojazni od nestašice uoči vrhunca potražnje.
LONDON, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte nastavile su padati i u četvrtak nakon što je neočekivani rast zaliha lož-ulja u SAD-u stišao bojazni od nestašice uoči vrhunca potražnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 39 centi na 43,85 dolara nakon što su cijene već u srijedu pale za 1,52 dolara.

Iako su cijene u razdoblju od početka godine porasle za 35 posto, dosegnuvši u listopadu rekordnu razinu od 55,67 dolara po barelu, blagi početak zime na sjeveroistoku SAD-a i porast komercijalnih zaliha rezultirali su u međuvremenu njihovim oštrim padom.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je da su usprkos prošlotjednom prvom ozbiljnom zahlađenju zalihe destilata porasle su za 600 tisuća barela, na ukupno 119,9 milijuna barela.

Očekivani rast cijena osujetile su rafinerije koje su pojačale proizvodnju na rekordnih 4,2 milijuna barela destilata dnevno, amortizirajući time zimski vrhunac potražnje. Analitičari napominju da su ti podaci pridonijeli stišavanju bojazni od zimske nestašice ali trgovci su i dalje oprezni s obzirom na prognoze o novom zahlađenju ovog vikenda i u prvom tromjesečju sljedeće godine, te s obzirom na snažan porast potražnje za destilatima u SAD-u od gotovo šest posto na godišnjoj razini.

"Tržište je zato napeto", konstatira u tjednom energetskom izvješću Barclays Capital. "Bude li zima normalna ili hladnija nego što je uobičajeno, tržište destilata bit će dovoljno tijesno opskrbljeno da podupre višu razinu cijena", ističu u Barclays Capital.

Razina zaliha lož-ulja ostala je nepromijenjena, zadržavši se na 49,9 milijuna barela, a deficit u odnosu na prošlu godinu nešto je manji nego ranije i iznosi 12 posto.

Trgovci pomno prate i zbivanja oko uzdrmanog ruskog naftnog diva Jukosa čija je glavna proizvodna jedinica Juganskneftegaz prodana Baikal Finance Grupu u vlasništvu ruske državne naftne kompanije Rosneft. "To je ipak pojačalo stabilnost opskrbe iz regije. Vjerojatno su suzbijeni su strahovi od mogućeg prekida opskrbe", kazao je Daniel Hynes iz ANZ Bank iz Melbournea.

Nemiri među stanovništvom u delti Nigera istodobno su prisilili američke naftne divove Shell i Chevron da suspendiraju izvoz iz Nigerije u opsegu od 134 tisuća barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙