FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo provjerava navode o zločinima na Kosovu

BEOGRAD,29. prosinca 2004.(Hina) - Specijalno tužiteljstvo za ratnezločine u Beogradu zatražilo je provjeru podataka o desetak osobanavodno odgovornih za uništavanje tragova zločina srbijanskihpolicijskih i vojnih snaga na Kosovu 1999. godine, javio je u srijedubeogradski Radio B92.
BEOGRAD,29. prosinca 2004.(Hina) - Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu zatražilo je provjeru podataka o desetak osoba navodno odgovornih za uništavanje tragova zločina srbijanskih policijskih i vojnih snaga na Kosovu 1999. godine, javio je u srijedu beogradski Radio B92.

Direktorica nevladine udruge Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić iznijela je prošloga tjedna u dnevnom listu "Danas" imena desetak osoba koje drži odgovornima za uništavanje tragova zločina.

U tekstu "Asanacija duševnog mira", Kandić je među odgovornima spomenula Dragomira Tomića, vlasnika tvornice namještaja "Simpo", Milorada Ulemeka Legiju i druge pripadnike raspuštene Jedinice za specijalne operacije, šefove Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije i vlasnika tvornice "Mačkatica" iz Surdulice, u kojoj su - prema tvrdnjama Fonda - u svibnju 1999. godine spaljivana tijela ubijenih kosovskh Albanaca.

"Prikrivanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu u vrijeme 1998. i NATO bombardiranja, bila je prije svega policijska djelatnost, koju su obavljali najpovjerljiviji ljudi pokojnog ministra policije Vlajka Stojiljkovića, bivšeg predsjednika Vlade Srbije Nikole Šainovića, nekadašnjeg načelnika Javne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića i bišeg načelnika Državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomira Markovića.

Na jugu Srbije povjerljiva osoba bio je Dragomir Tomić, visoki dužnosnik vlade i parlamenta Srbije u Miloševićevo vrijeme a danas vlasnik kompanije 'Simpo', uz čiju je razumijevanje i podršku organiziran transport leševa s Kosova na područje Vranja i Surdulice", navela je Nataša Kandić u tekstu. Ona je također istaknula da su u provedbi te "patriotske zadaće" bili angažirani pripadnici Jedinice za specijalne operacije, te da je osobno Milorad Ulemek Legija - optužen inače i za atentat na premijera Zorana Đinđića, ubojstvo Ivana Stambolića i niz drugih teških kaznenih djela , s drugim pripadnicima svoje Jedinice, bio prisutan spaljivanju tijela ubijenih kosovskih Albanaca, među kojima je bilo i djece, u tvornici "Mačkatica" 16. i 24. svibnja 1999. godine.

"Unatoč tome što se Srbija nije distancirala od politike i prakse zločina bivšeg režima, ona nema drugog puta do povinovanja osnovnim principima odgovornosti države, koji nalažu otvaranje parlamentarne debate o masovnim grobnicama u Srbiji, pokretanje istrage povodom navoda o spaljivanju tijela kosovskih Albanaca i kažnjavanje pripadnika policije i svih drugih koji su u tome sudjelovali", upozorila je Kandić u tekstu u "Danasu".

Nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine ustanovljeno je da su tijela ubijenih Albanaca s Kosova hladnjačama prevožena u Srbiju i zakopavana u masovne grobnice. Jedna je masovna grobnica otkrivena i u policijskoj bazi u Batajnici kod Beograda, ali istraga o tom zločinu još nije završena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙