FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haški optuženik Franko Simatović tužio državu Srbiju

BEOGRAD,10. prosinca(Hina) - Bivši pomoćnik šefa Resora državnesigurnosti MUP-a Srbije, haški optuženik Franko Simatović, kojega jeHaški sud pustio na slobodu do početka suđenja, podnio je tužbu protivdržave Srbije zbog "neosnovanog pritvaranja" u akciji "Sablja"provedenoj nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, izjavio je u petakRadiju B92 Simatovićev odvjetnik Zoran Jovanović.
BEOGRAD,10. prosinca(Hina) - Bivši pomoćnik šefa Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije, haški optuženik Franko Simatović, kojega je Haški sud pustio na slobodu do početka suđenja, podnio je tužbu protiv države Srbije zbog "neosnovanog pritvaranja" u akciji "Sablja" provedenoj nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, izjavio je u petak Radiju B92 Simatovićev odvjetnik Zoran Jovanović.

Simatović u tužbi za pretrpljene duševne boli traži dva milijuna dinara, odnosno oko 25 tisuća eura.

"Puštanjem Simatovića na slobodu stekli su se uvjeti da se provede suđenje po Simatovićevoj tužbi, jer je prisutnost tužitelja i njegov iskaz pred sudom u slučaju naknade štete zbog pretrpljene duševne boli nužno", kazao je Simatovićev odvjetnik Radiju B92. Objasnio je da je Simatović pritvoren 13. ožujka 2003. godine, dan nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, a haška optužnica mu je uručena 8. svibnja, kad mu je istražni sudac odredio pritvor. Dotad je, kaže odvjetnik Jovanović, njegov klijent "ležao u zatvoru samo na osnovi policijske odluke", čime su mu "povrijeđena prava i ličnost".

Simatović, koji se u četvrtak zajedno s Jovicom Stanišićem, bivšim šefom Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije iz Sheveningena privremeno vratio u Beograd, osnivač je i bivši zapovjednik postrojba za specijalne operacije MUP-a Srbije, tzv. Crvenih beretki. Ta je postrojba ratovala u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a njezini pripadnici trenutno su optuženi u mnogim slučajevima organiziranog kriminala, ali i u slučaju ubojstva bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali i u Budvi, te atentata na premijera Zorana Đinđića. Prvooptuženi u svim tim slučajevima je bivši zapovjednik te postrojbe Milorad Luković Legija.

Neki od pritvorenih u akciji "Sablja", kad je u Srbiji uvedeno izvanredno stanje u kojem su suspendirana neka prava iz Zakona o kaznenom postupku (policijski pritvor je mogao trajati 60 dana), protiv kojih nije podignuta optužnica ili je tužiteljstvo odustalo od optužnice, dosad su već tužili državu Srbiju ili čak dobili odštetu zbog "pretrpljenih duševnih boli".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙