FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija-RS-Haag: Još ništa od izručenja Pandurevića - tisak

BANJA LUKA, 13. prosinca 2004. (Hina) - Srbijanske vlasti nisu ni unedjelju, trećeg dana nakon što je u četvrtak uhićen, uspjele dobitisuglasnost haškoga optuženika, umirovljenog generala Vojske RS VinkaPandurevića, o njegovoj "dragovoljnoj" predaji vlastima RepublikeSrpske koje bi ga potom prepratile u haaški Tribunal pred kojim će muse suditi za ratne zločine počinjene u Srebrenici, prenose uponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine".
BANJA LUKA, 13. prosinca 2004. (Hina) - Srbijanske vlasti nisu ni u nedjelju, trećeg dana nakon što je u četvrtak uhićen, uspjele dobiti suglasnost haškoga optuženika, umirovljenog generala Vojske RS Vinka Pandurevića, o njegovoj "dragovoljnoj" predaji vlastima Republike Srpske koje bi ga potom prepratile u haaški Tribunal pred kojim će mu se suditi za ratne zločine počinjene u Srebrenici, prenose u ponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine".

Pandurević, po pisanju lista, ucjenjuje srbijanske vlasti da će, ukoliko ga se izruči RS odnosno haškome tribunalu, prilikom svog očitovanja o krivnji objelodaniti da je uhićen i izručen drugoj državi unatoč tome što je državljanin Srbije. On je čak odbio i novac koji mu je ponuđen za "dragovoljnu" predaju, tvrdi izvor Nezavisnih novina blizak MUP-u Srbije.

"Visoki dužnosnik SPS (Socijalističke partije Srbije) Zoran Anđelković zaprijetio je čelniku DSS (Demokratske stranke Srbije) i premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da će socijalisti u slučaju izručenja Pandurevića glasati za opoziv Vlade, čime bi, uz ranije zahtjeve, ovaj prijedlog dobio većinu i Koštuničina vlada bi izgubila podršku parlamenta", rekao je ovaj izvor.

Jovan Simić, savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića, potvrdio je da je Pandurević kontaktirao s tijelima RS, ali da ne zna da li su u tijeku pregovori ili je došlo do predaje.

Specijalne postrojbe policije MUP-a Srbije drže Pandurevića od četvrtka navečer zatvorenog u obiteljskoj kući u Mačvi, u jednom selu na putu od Loznice prema Valjevu.

"Vlada Srbije u ovom trenutku ne zna šta će učiniti ukoliko se Pandurević odbije predati tijelima RS do utorka, jer ako ga izruče nasilno izgubit će podršku socijalista, ako ga pak puste onda će imati međunarodni problem", navodi izvor "Nezavisnih" blizak vlastima u Srbiji.

Vinko Pandurević posjeduje dvojno državljanstvo - Srbije i Bosne i Hercegovine, a Srbija prema postojećem Ustavu ne može svoje državljane izručivati vlastima druge države.

Prema informacijama iz medija, prošloga petka je objavljeno da je haaški optuženik Vinko Pandurević stupio u kontakt s vlastima RS u svezi dragovoljne predaje koja je najavljena za utorak, 14. prosinca. Ove informacije nisu službeno potvrđene u MUP-u RS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙