FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izgradnja tunela kroz Biokovo

Hrvatska-cestogradnja-tuneliPočela izgradnja tunela kroz Biokovozagvozd, 29. prosinca 2004. (Hina) - Ispaljivanjem mina na sjevernojstrani Biokova na području Zagvozda u predjelu Rastovca, danas susvečano počeli radovi na izgradnji tunela sv. Ilija kroz Biokovo, čimeje, kako je rečeno, počelo ostvarenje stoljetnog sna brojnihgeneracija žitelja Zabiokovlja o povezivanju s Makarskim primorjem.
zagvozd, 29. prosinca 2004. (Hina) - Ispaljivanjem mina na sjevernoj strani Biokova na području Zagvozda u predjelu Rastovca, danas su svečano počeli radovi na izgradnji tunela sv. Ilija kroz Biokovo, čime je, kako je rečeno, počelo ostvarenje stoljetnog sna brojnih generacija žitelja Zabiokovlja o povezivanju s Makarskim primorjem.

Tunel će biti dugačak 4300 metara i to ga svrstava u kategoriju jednog od 3 najdulja tunela u Hrvatskoj, a vrijedan je više od 54 milijuna eura. Radove izvodi zagrebačka tvrtka "Mediteran union tunel" (MUT) koja je dobila i koncesiju za 30-godišnje korištenje tunela.

Direktor MUT-a Ljubo Grepo kazao je tom prigodom da će radovi biti završeni i prije ugovorenog roka od tri godine te da je tvrtka Županiji splitsko-dalmatinskoj već uplatila 550 tisuća dolara jednokratne naknade, a kroz 30 godina plaćat će i 25 posto dobiti od naplate prometovanja tunelom.

Na svečanosti u Rastovcu načelnici lokalnih općina te gradonačelnik Makarske Ante Novak izrazili su veliko zadovoljstvo početkom gradnje tunela, ocjenivši kako njegova izgradnja znači gospodarski prosperitet cijelog Zabiokovlja i Makarskog primorja. Načelnik općine Zagvozd Boženko Dedić očekuje kako će već 2008. godine privatni automobili prolaziti kroz tunel i da će iz Imotske krajine i Zabiokovlja na more odnosno na područje Makarske rivijeri stizati najviše za 10-ak minuta. toliko će trebati i do glavne autoceste Zagreb-Split koja će proći 500 metara od tunela Sv. Ilija.

Tunel Sv. Ilija trebao bi prolaziti kroz Biokovo od Zagvozda do Baške Vode, a riječ je o dvocijevnom tunelu, od kojih će glavna cijev biti korištena za promet, a druga cijev za slučajeve potrebe ili eventualnih prometnih nesreća. Za finaciranje izgradnje tunela tvrtka MUT je dobila kredit američke bankarske grupe City bank na razdoblje od 12 do 15 godina s tri godine počeka.

Prema studiji, očekuje se da će kroz tunel prolaziti oko pet tisuća vozila dnevno.

Prema ugovoru potpisanom 30. travnja 2003. MUT je obavezan osigurati ukupna sredstva potrebna za izgradnju i održavanje tunela, te inicijalna sredstva za njegovo gospodarsko korištenje, dok se Splitsko-dalmatinska županija obvezala da će do završetka izgradnje tunela izgraditi prilazne ceste tunelu s južne i sjeverne strane. Tada je izneseno da će ta županija izgraditi 3.300 metara pristupnih cesta sa sjeverne, te 2.880 metara pristupnih cesta s južne strane tunela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙