FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trend pada dolara se nastavlja

LONDON, 26. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - U mirnoj predblagdanskojtrgovini valutama na svjetskim tržištima nastavljen je i proteklogatjedna trend slabljenja dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 26. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - U mirnoj predblagdanskoj trgovini valutama na svjetskim tržištima nastavljen je i protekloga tjedna trend slabljenja dolara prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tečaj eura dobio je novih 1,6 posto na vrijednosti prema dolaru, te stoji 1,3456 dolara. Japanska valuta ojačala je 0,7 posto, pa dolar iznosi 103,97 jena.

Američki dolar potonuo je od početka godine više od tri posto prema jenu te više od šest posto prema euru, pa će tako vjerojatno treću godinu zaredom završiti s gubicima prema najvažnijim svjetskim valutama. Otkad je započelo njegovo klizanje početkom 2002., dolar je izbrisao oko 50 posto svoje vrijednosti prema euru te 26 posto u odnosu na jen. "Temeljna struktura tržišta jest prodaja dolara i golemi interes za kupovinom eura", kazao je Jake Moore, valutni strateg pri Barclays Bank.

Trgovina je bila mirna od početka tjedna budući se približavaju blagdani. Posebno je bilo mirno na japanskom tržištu deviza, zbog nacionalnog praznika u četvrtak. "Približavaju se posljednji dani ove godine, no tržišta još uvijek imaju vremena za aktivnosti, a vjerujemo da će one rezultirati novim gubicima po dolar", ustvrdila je valutna analitičarka Commerzbanke, Karen Jones.

Tečaj funte potonuo je prema većini najvažnijih valuta nakon što je britanska središnja banka objavila da su predstavnici monetarne vlasti jednoglasno bili protiv daljnjeg podizanja kamatnih stopa u prosincu. Ključna kamatna stopa u prosincu tako četvrti mjesec zaredom ostaje na 4,75 posto, kako britansko gospodarstvo pokazuje znakove hlađenja. Funta je oslabila 0,6 posto prema dolaru, pa stoji 1,92 dolara. Potonula je i na najnižu razinu prema euru u protekla tri tjedna od 0,693 funte za euro, no do kraja tjedna nešto se oporavila.

Američka je valuta već mjesecima pod pritiskom prodaja jer su ulagači zabrinuti da SAD jedva privlači dovoljno kapitala iz stranih fondova kako bi financirao sve veću rupu u bilanci plaćanja. Nakratko se oporavila sredinom prosinca, ali analitičari su kazali da nema baš puno signala da će pritisak prodaja dolara uskoro popustiti. "Tečaj eura nastavlja jačati, što nam govori da ulagači koji ne špekuliraju i dalje kupuju europsku valutu", kazao je Paul Mackel, valutni strateg pri ABN Amro banci.

Posljednji podaci govore da je deficit u američkoj bilanci plaćanja dosegnuo 5,6 posto vrijednosti BDP-a, pojačavši očekivanja da se slabost dolara nastaviti i u 2005. Ipak, neki analitičari smatraju da će podizanje kamatnih stopa u SAD-u osigurati dolaru dovoljne prinose da privuče ulagače iz eura u američku valutu. Očekuje se da Europska središnja banka ostavi kamatne stope na dva posto u prvoj polovini iduće godine, dok bi Fed trebao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike već početkom 2005. Ključna američka kamatna stopa sada iznosi 2,25 posto. "Obzirom na jaz između američkih i europskih kamatnih stopa, moguće je da će se dolar više kupovati", izjavio je jedan kanadski trgovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙