FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matulović-Dropulić: prva Vlada koja sustavno riješava problem otpada

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić izjavilaje danas da je ovo prva Vlada koja je krenula na sustavnu sanacijuodlagališta komunalnog otpada.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić izjavila je danas da je ovo prva Vlada koja je krenula na sustavnu sanaciju odlagališta komunalnog otpada.

Krenulo se u sanaciju svih 126 službenih odlagališta komunalnog otpada. Država je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine raspisala dva natječaja sa sanaciju odlagališta otpada - na prvom natječaju ugovorena je sanacija 33 odlagališta na kojima se ozbiljno izvode radovi, a sada je raspisan i drugi te se ugovara sanacija 118 odlagališta za 114 jedinica lokalne samouprave.

Navela je da je od tih jedinica lokalne samouprave samo njih šest imalo studiju utjecaja na okoliš i lokacijske dozvole, a za sve ostale se financira i izrada projektne dokumentacije.

Ukupna investicija za 118 odlagališta otpada iznosi oko 1,5 milijarda kuna (Fond će prosječno osigurati 51 posto, a jedinice lokalne samouprave 49 posto kroz razdoblje od 2005.-2010.), rekao je direktor Fonda Vinko Mladineo.

Matulović-Dropulić je rekla da su sredstva za sanaciju osigurana iz proračuna i Fonda te da je posebno veseli što su jedinice lokalne samouprave shvatile da je otpad jedan od ozbiljnih ekoloških problema i ozbiljno krenuli na posao.

Navela je da se jedinicama lokalne samouprave pomaže riješiti i problem divljih odlagališta, ali da je prioritet riješiti službena odlagališta.

Saniraju se i odlagališta opasnog otpada. Najvažnije je utvrđivanje samog opasnog otpada pa će uskoro biti donijeta strategija gospodarenja otpadom gdje će biti posebno obrađena ta vrsta otpada. Od devet crnih točaka u Hrvatskoj, raspisan je natječaj za Vranjic i Obrovac, rekla je Matulović-Dropulić.

Vlada je obećala da će se ozbiljno primiti zaštite okoliša i prostora i svi zaduženi na tome ozbiljno rade - donesen je novi Zakon o otpadu, potpuno usklađen s EU, i novi Zakon o zaštiti zraka, navela je ministrica.

Mladineo je rekao da u prvom kvartalu iduće godine Fond planira raspisati prve natječaje za ulaganje u smanjenja štetnih emisija u okoliš i u čistiju proizvodnju, a u prvoj polovini godine natječaj za ulaganje u obnovljive izvore energije (korištenje energije sunca, vjetra i bio-mase).

Za Družbu Adriu ministrica je ponovila da struka ima glavnu riječ i nakon što kaže svoje, politika će reći svoje. Objasnila je da je sjednica Komisije za procjenu Studije utjecaja na okoliš Družbe Adrie odgođena jer je Janaf tražio da se njeni određeni dijelovi dodatno proglase poslovnom tajnom, što Ministarstvo nije prihvatilo i zbog toga što su članovi Komisije tražili da im se produži rok za njezino razmatranje.

Najavila je da će se sjednica Komisije održati 17. siječnja te da su već primili primjedbe da Studija nije kompletna i da bi je trebalo doraditi. Ako Studija nije kompletna donijet će se takva odluka i dati rok za njen završetak, rekla je Matulović-Drupulić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙