FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fond za zaštitu okoliša sanira sva službena odlagališta otpada

ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša ienergetsku učinkovitost već sada ulazi u sanaciju svih neuređenihslužbenih odlagališta komunalnog otpada kojih je u Hrvatskoj 150, apočet će i sa sanacijom zasada poznatih oko 3000 divljih odlagališa tedevet najkritičnijih od njih četrdesetak, rekao je danas nakonferenciji za novinare v.d. direktora Fonda Vinko Mladineo.
ZAGREB, 17. prosinca 2004. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već sada ulazi u sanaciju svih neuređenih službenih odlagališta komunalnog otpada kojih je u Hrvatskoj 150, a počet će i sa sanacijom zasada poznatih oko 3000 divljih odlagališa te devet najkritičnijih od njih četrdesetak, rekao je danas na konferenciji za novinare v.d. direktora Fonda Vinko Mladineo.

U ponedjeljak, 20. prosinca Upravni odbor Fonda temeljem provedenog natječaja i odabira donijet će odluku o financiranju sanacije 115 odlagališta komunalnog otpada, rekao je Mladineo. U razdoblju od 2005. do 2010. za te bi projekte Fond trebao osigurati 800 milijuna kuna, što predstavlja 50 posto od ukupno zaokruženih financijskih konstrukcija svih ulaganja. Fond je do sada već prihvatio 33 projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada jedinca lokalne samouprave u iznosu od oko 334 milijuna kuna.

U prvom tromjesječju 2005. Fond će raspisati natječaj za projekte i programe gospodarskih subjekata kojima će dodjeliti sredstva za ulaganje u čistiju proizvodnju, smanjenje štetnih emisija, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Mladineo je rekao da su u vidu i projekti za zaštitu biološke i krajobrazne raznolikosti, jer Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima 18 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Intenzivne kontakte Fond ima s međunarodnim financijskim i drugim institucijama s kojima će u 2005. sudjelovati u realizaciji projekata zaštite okoliša, a jedan od njih je i LIFE Third Countries 2005. (projekt zbrinjavanja otpada).

Fond računa i na financijska sredstva predpristupnih fondova EU, pa je tako u program ISPA prijavio 15 projekata za sanaciju odlagališta komunalnog otpada, zbrinjavanje opasnog otpada i izgradnju centra za gospodarenje otpadom.

Oko 2,7 milijuna kuna Fond je osigurao za zbrinjavanje 7 tisuća tona starih automobilskih guma, uskladištenih u propaloj tvornici "Rubik" na području kompleksa Borovo u Vukovaru. Oko 4000 tona guma izmjestit će se u Našice, gdje će poslužiti kao pogonsko gorivo tamošnjoj cementari, dok će ostatak preuzeti varaždinska tvrtka Gumi impex, rekao je Mladineo.

U povodu godišnjice svoga osnutka Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdao je i knjigu o svom djelovanju, koju je pripremio i uredio Igor Mrduljaš. Ta je knjiga "osobna iskaznica Fonda" koja će tekstom i fotografijom poslužiti svima koji se zanimaju za rad Fonda, rekao je Mrduljaš. Uz hrvatsko bit će izdano i englesko izdanje, a priprema se i CD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙