FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makvić: puknućem naftovoda nije ugrožena vodoopskrba

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Glavni državni vodopravni inspektorŽeljko Makvić izjavio je kako je jutrošnjim puknućem Janafovanaftovoda onečišćen odvodni kanal Pakra kod Piljenice u dužini okojedan kilometar i oko 800 metara rijeke Pakre.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je kako je jutrošnjim puknućem Janafova naftovoda onečišćen odvodni kanal Pakra kod Piljenice u dužini oko jedan kilometar i oko 800 metara rijeke Pakre.

Postavljene su brane na kanalu i rijeci, prikuplja se razlivena nafta, vodoopskrba nije ugrožena, a nema podataka o ugroženosti ribe, rekao je za Hinu popodne Željko Makvić, dodavši da je proglašen drugi stupanj ugroženosti voda. Izrazivši bojazan da će kiša i povišen vodostaj otežati čišćenje, rekao je da se količina nafte koja je istekla puknućem Janafova naftovoda ne može procijeniti, odnosno da nisu utvrđeni razmjeri onečišćenja.

Brane se postavljaju i obnavljaju, a čišćenje vode i obala potrajat će nekoliko dana, ocijenio je Makvić.Troškove sanacije platit će počinitelj protiv kojega će biti podnesena prekršajna ili kaznena prijava, rekao je Makvić. Čišćenje provode stručne ekipe ovlaštenog poduzeća AEKS-a iz Ivanić Grada, a na terenu su i Janafova stručna ekipa, vodopravni inspektor i inspektor Ministarstva zaštite okoliša, stručnjaci Hrvatskih voda, policijski službenici.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je da je okolno zemljište onečišćeno naftnom kapljevinom na površini 30 puta 6 metara. Ekipe AEKS-a su, da bi spriječile onečišćenje rijeke Pakre, postavili tri plivajuće brane. Ispred prve brane nalazi se najveća količina istekle nafte koja se crpi i prebacuje u cisternu te će se skloniti na primjeren način. Sanacija tla počet će sutra kad inspekcija zaštite okoliša obavi ponovan očevid i donese rješenje o njegovoj sanaciji. Mjesto izvanrednog događaja bit će pod stalnim nadzorom djelatnika tvrtke AEKS-a, navodi Ministarstvo zaštite okoliša.

Viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Željko Vuković izjavio je za Hinu da je zbog izlijevanja velike količine sirove nafte nakon puknuća naftovoda u kanal Pakru kod Piljenice u opasnosti i Park prirode "Lonjsko polje". Izgred se dogodio na rubnom dijelu Parka, ali se nafta rijekom Pakrom već ulila i u Park prirode "Lonjsko polje" gdje su postavljene tri brane kako bi se spriječilo širenje nafte, kazao je Vuković te dodao da je Nadzorna služba Parka prirode "Lonjsko polje" o izlijevanju nafte u kanal Pakru zaprimila dojavu u 9 sati od športskih ribiča koji su to prvi primijetili. Nakon toga Javna ustanove Parka izvijestila je sve mjerodavne službe, kazao je Vuković.

Zbog opasnosti od "velike ugroze ne samo mjesta gdje se nafta izlila nego i zaštićena dijela prirode nadzorne službe u Parku su u stalnoj pripravnosti, a posebno sam ih upozorio da prate moguća uginuća ribe", izjavio je inspektor Vuković.

Državni centar za obavješćivanje izvijestio je da su do 14,25 sati zatvoreni svi ventili na oštećenu dijelu Janafova naftovoda. Janaf je popodne potvrdio da je danas na dionici naftovoda Sisak - Slavonski Brod nastalo "propuštanje stijenke naftovoda i izlijevanje nafte u okoliš". U Janafu su rekli da je izlijevanje nafte zaustavljeno, da je čišćenje počelo odmah te da se provodi u skladu sa zakonskim propisima u slučaju iznenadna događaja te po odredbama internog Operativnog plana interventnih mjera u slučaju iznenadnog onečišćenja odobrenih od državnih tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙