FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: Cijene u ovoj godini mijenjane 23 puta

ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Vlasnici automobila koji trošebezolovni Super 95 za punjenje rezervoara od 30 litara početkom godinetrebali su 190,2 kune, a na kraju godine plaćaju 198,6 kuna, dokvlasnike dizelaša to košta 30-ak kuna više, pa npr. za 30 litaraeurodizela sada trebaju 188,1 kunu, dok su to početkom godine plaćali158,1 kunu.
ZAGREB, 28. prosinca 2004. (Hina) - Vlasnici automobila koji troše bezolovni Super 95 za punjenje rezervoara od 30 litara početkom godine trebali su 190,2 kune, a na kraju godine plaćaju 198,6 kuna, dok vlasnike dizelaša to košta 30-ak kuna više, pa npr. za 30 litara eurodizela sada trebaju 188,1 kunu, dok su to početkom godine plaćali 158,1 kunu.

Naime, dok je cijena bezolovnog Supera 95 na Ininim benzinskim postajama početkom ove godine iznosila 6,34 kune po litri, krajem godine ta je cijena porasla na 6,62 kune, odnosno za 4,4 posto, dok je cijena eurodizela porasla za gotovo 19 posto (sa 5,27 kuna početkom, na 6,27 kuna krajem godine).

Uz Super 95, cijene ostalih motornih benzina na kraju su godine skuplje za 3,74 (olovni Super 98) do 5,05 posto (bezolovni Super plus 98), dok dizelska goriva poskupila znatno više, dizel za 17,7 posto, a eurodizel za gotovo 19 posto.

Jednu kunu više krajem godine treba izdvojiti i za litru plavog eurodizela ili lož ulja, derivata koji su u postotku i najviše poskupili, za 39,4, odnosno 35,7 posto i krajem godine litra plavog eurodizela košta 3,51 kunu, a lož ulja 3,65 kuna.

Najvišu razinu cijena derivati su dostigli u listopadu i početkom studenog, kada su i cijene sirove nafte na svjetskom tržištu 'probile' 50 dolara po barelu (cijena barela nafte Brent tijekom ove godine kretala se od 29 do 52 dolara).

Prateći pak kretanje cijena derivata na mediteranskom tržištu i tečaj dolara, hrvatska naftna kompanija INA je tijekom ove godine 23 puta mijenjala cijene derivata. Pritom su derivati 14 puta poskupili, osam puta cijene su korigirane na niže, a kao korekciju u Ini vode i uvođenje bezolovnog Eurodizela 95, derivata koji je uveden početkom travnja.

Kako je nedavno najavio predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević, hrvatska će naftna kompanija ovu poslovnu godinu završiti s oko 200 milijuna dolara dobiti.

Tako će INA, nakon što je iz dobiti protekle dvije godine pokrivala gubitke iz ranijih godina, za ovu godine prvi put će platiti i porez na dobit i za to u državni proračun uplatiti 350 do 400 milijuna kuna.

Dragičević je na prošlotjednom susretu s novinarima istaknuo da je INA u ovoj godini uspjela pokrenuti investicije, ulagala je u nove benzinske postaje (otvoreno je 11 novih), modernizaciju rafinerija, a dobri su rezultati postignuti i u osnovnoj djelatnosti, proizvodnji i preradi nafte i plina.

Tako je INA službeno proglasila komercijalnost otkrića plina i kondenzata na polju Jihar, jednom od ukupno triju polja na istraživačkom bloku Hayan u Siriji, prijavila je komercijalnost otkrića nafte u Egiptu, na bloku North Bahariya, a za dva domaća naftna polja - u Ivaniću i Žutici, s američkom tvrtkom Ryder Scott potpisala je ugovor o izradi studije izvodljivosti za primjenu tercijarnih metoda proizvodnje utiskivanjem ugljičnog dioksida, čime bi se potencijalno mogle povećati zalihe na ta dva polja.

U studenom pak ove godine u pokusni je rad pušteno plinsko polje Marica u jadranskom podmorju, a iduće godine planira se povećati proizvodnja prirodnoga plina iz podmorja Jadrana za čak 73 posto. Tako bi četiri plinska polja u podmorju sjevernog Jadrana umjesto ovogodišnjih 342 milijuna prostornih metara trebala dati oko 598 milijuna prostornih metara plina.

U idućoj se godini očekuje i ubrzanje modernizacije rafinerija u Rijeci i Sisku, Dragičević najavljuje i nove Inine akvizicije, te "neke zaokrete" u Ininoj strategiji, ne precizirajući o čemu se točno radi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙