FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska U 15,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ (HCK) uputio je danas hrvatskoj javnosti poziv za pomoć stanovništvu zemalja Bengalskog zaljeva stradalom u katastrofalnom potresu i kasnijem udarnom plimnom valu. Međunarodna federacija Crvenog križa zamolila je sva nacionalna društva Crvenog križa za hitnu pomoć. Hrvatski građani mogu pomoći putem poziva na donacijski telefon HCK-a 060 888 201. Jednim pozivom na taj broj donira se 3,66 kn. Pomoći se može i uplatom na žiro račun HCK-a broj 2360000-1101396032, uz poziv na broj 05 03271625-520 s naznakom "Apel za pomoć stradalima u Bengalskom zaljevu". Sredstva će omogućiti upućivanje interventnih ekipa Međunarodne federacije Crvenog križa koje će pružiti medicinsku i drugu humanitarnu pomoć, ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Noćašnje miniranje spomenika Josipu Brozu Titu pokraj njegove rodne kuće u Kumrovcu osudio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Savez društava "Josip Broz Tito" ocijenivši rušenje necivilizacijskim činom. "Rušilački napad na Augustinčićev spomenik pokraj rodne kuće svjetski priznatog državnika, predsjednika Tita, necivilizacijski je čin uperen protiv interesa Republike Hrvatske i bačena rukavica politici Vlade gospodina Sanadera", kaže se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik SABH-a Krešimir Piškulić. Istarski demokratski sabor (IDS) je priopćio da je zgrožen nasiljem jer u njemu vidi antidemokratski, anticivilizacijski čin upućen u samo srce ustavnog određenja Hrvatske. Predsjednik IDS-a Ivana Jakovčića kako grožnju povećava činjenica što je to učinjeno u blagdansko doba, te izražava zabrinutost da se taj čin ne pretvori u novu seriju napada na antifašističke spomenika.

ZAGREB - U državni proračun danas je uplaćeno 1,7 milijardi kuna s osnova dividende za 49 posto državnog udjela u tvrtki T-Hrvatski telekom (T-HT), izvijestili su iz Ministarstva financija. Uplaćenim iznosom u proračun vratit će se kratkoročni krediti Hrvatskih željeznica (HŽ) za 2002. i 2003. godinu, navodi se u kratkoj objavi Ministarstva financija. Pripadajući dio dividende državi je isplaćen, kako je i najavljeno, 27. prosinca, dok će se Deutsche Telekomu AG (DT), koji od listopada 2001. ima 51 posto dionica T-HT-a, njegov dio dividende isplatiti 28. veljače 2005.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je pismo predsjedniku hrvatske Vlade Ivi Sanaderu kojim predlaže produljenje roka za reviziju pretvorbe i privatizacije sa 1. siječnja 2005. na 1. siječnja 2007. kako bi se osiguralo njezino dovršenje, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Republike. Predsjednik Mesić, u skladu sa svojim Ustavnim ovlastima, predlaže da hrvatska Vlada na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donese Uredbu sa zakonskom snagom, te istovremeno predloži Hrvatskom saboru donošenje Zakona, po hitnom postupku, kojim bi se produljio rok za reviziju pretvorbe i privatizacije. U pismu premijeru Sanaderu Mesić navodi kako je, uz nastavak revizije pretvorbe, na temelju analize primjene postojećeg Zakona o privatizaciji, potrebno utvrditi nove modele "socijalno osjetljive privatizacije".

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je da je danas zaprimilo preporučenu poštansku pošiljku s prijevremenim izvješćem o procijenjenoj visini i izvorima sredstava za troškove izborne promidžbe predsjedničkog kandidata Slavena Letice, koja je u jednoj od zagrebačkih poslovnica Hrvatske pošte predana 24. prosinca u 14 sati. DIP je danas zaprimio telefaksom, nakon istijeka zakonskog roka za predaju prijevremenih izvješća o visini i izvorima sredstava prikupljenih za troškove izborne promidžbe, izvješće predsjedničkog kandidata Ante Kovačevića.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zasad nema informacije ima li među žrtvama potresa i plimnih valova koji su pogodili južni dio Azije hrvatskih državljana, a telefonski kontakti s tom regijom su jako otežani, izjavio je u ponedjeljak za Hinu načelnik Odjela za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić. Kako je ustanovljeno, nijedna turistička skupina iz Hrvatske nije se u trenutku te prirodne katastrofe nalazila u nekom od pogođenih područja. Doduše, iz MVP-a su u nedjelju napomenuli da ne mogu ništa znati o eventualnim pojedinačnim, odnosno neorganiziranim odlascima u ta područja. Hrvatska veleposlanstava u Indoneziji i Indiji kontaktirale su u nedjelju i lokalne bolnice i također nisu došli do nikakvih informacija o eventualno stradalim hrvatskim državljanima.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan oštro je danas osudio noćašnje rušenje spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu, ocijenivši da je taj vandalski čin politički motiviran, u cilju zaustavljanja europskog i demokratskog puta Hrvatske. "Rušenje biste antifašističkog Tita, danas na kraju 2004. i pred finalnu fazu pregovora za ulazak u EU, objektivno je i bez sumnje napad na europsku perspektivu Hrvatske", izjavio je Račan na konferenciji za novinare. Dodao je da su počinitelji tog vandalskog čina očito htjeli poručiti demokratskoj Hrvatskoj da su još uvijek tu, a to je, kaže Račan, poruka i "onima koji su ih do jučer štitili ili pred njihovim djelovanjem zatvarali oči".

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka "Mediteran Union Tuneli" (MUT) najavila je danas da će, kao koncesionar budućeg tunela Sv. Ilija kroz Biokovo, početi 29. prosinca ove godine s radovima na tom tunelu duljine 4,3 kilometra, čija je izgradnja vrijedna oko 55 milijuna eura. Direktor tvrtke MUT Ljubo Grepo kazao je da je riječ o dvocijevnom tunelu, od kojih će glavna cijev biti korištena za promet, a druga cijev za slučajeve potrebe ili eventualnih prometnih nesreća. U priopćenju tvrtke navodi se da su ispunili sve potrebne uvjete, kako upravno-pravne tako i financijske za otpočinjanje radova na tunelu, a Grepo je kazao da su građevinsku dozvolu dobili 24. prosinca ove godine. Glavni izvođač radova bit će tvrtka MUT, a također će, prema potrebi, uzimati i podizvođače radova, rekao je Grepo. Tvrtki je dodijeljena koncesija na 30 godina.

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka potvrdilo je danas da je zaprimilo zahtjev Meč telekoma za upravnim nadzorom nad radom Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, koji bi se trebao provesti tijekom siječnja iduće godine. Meč telekom u svom zahtjevu, predanom 24. prosinca, traži upravni nadzor i poništenje odluka Vijeća Agencije od 22. prosinca u vezi s dodjelom koncesija za treću mobilnu mrežu. Vijeće Agencije je, naime, odlučilo kombiniranu koncesiju druge i treće generacije mobilne telefonije (GSM/DCS-1800/UMTS) dodijeliti švedsko-hrvatskoj tvrtki Tele2, dok je druge dvije ponude, tvrtki Meč telekom i Croatia Mobile, "isključilo" iz natjecanja jer nisu imale priložena pravovaljana bankovna jamstva.

VUKOVAR - Predsjednička kandidatkinja HSLS-a Đurđa Adlešić zauzela se danas u Vukovaru za "konkretne gospodarske mjere pomoći obnovi i razvoju toga grada". Tijekom druženja s građanima Vukovara u središtu grada Đurđa Adlešić je ocijenila da gospodarska obnova Vukovara treba biti prioritet hrvatske Vlade. Prema njezinim riječima, za oporavak vukovarskog gospodarstva treba učiniti puno više "od kozmetičkih zahvata", dok bi vukovarsko Borovo, kako je rekla, trebalo postati poduzeće od državnog interesa.

ZAGREB - Prognanici iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, smješteni izvan svoje županije, te raseljene osobe u hrvatskom Podunavlju na predsjedničkim izborima mogu glasovati u mjestu svog prebivališta ili u mjestu trenutačnog boravka na najbližem biračkom mjestu, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, pomorstva i razvitka. Prigodom glasovanja prognanici i raseljene osobe moraju na biračkom mjestu predočiti identifikacijsku ispravu te biračkom odboru predati uvjerenje Ureda državne uprave o upisu u popis birača i potvrdu o statusu prognanika, odnosno raseljene osobe.

ZAGREB - Za akciju Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kupujmo hrvatsko" čulo je 97 posto građana Hrvatske, a njih 88 posto podržava akciju, pokazalo je istraživanje koje je proveo GfK Centar za istraživanje tržišta. Iako rezultati tog istraživanja, provedenog sredinom prosinca na uzorku od tisuću osoba starijih od 15 godina, pokazuju da akcija kod većine ispitanika akcija nije utjecala na povećanu kupovinu hrvatskih proizvoda, u GfK ističu da ipak gotovo 30 posto ispitanika hrvatske proizvode kupuje više nego prije te akcije, a 79 posto ispitanika suglasno je da se isticanjem znaka "hrvatski proizvod" na ambalaži proizvoda potrošača navikava da pri kupnji obraća pažnju na zemlju porijekla proizvoda, dok čak 84 posto drži da se kupnjom domaćih proizvoda izravno pomaže hrvatsko gospodarstvo.

SPLIT - Na plažu u mjestu Bristu na Makarskoj rivijeri jedan je mještanin na pješčanoj plaži nedaleko od svoje obiteljske kuće pronašao dva neeksplodirana projektila ručnog bacača. Njih je uslijed nevremena more izbacilo na obalu, a netko neodgovorno bacio u more, izvijestila je danas Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Na mjesto pronalaska projektila izišli su specijalci te PU koji su ih spremili dok ih ne unište.

ZAGREB - U akciji "Mir i dobro" od 13. do 26. prosinca policija je oduzela više od 22 tisuće komada razne pirotehnike, a tijekom božićnih blagdana zbog uporabe pirotehnike ili vatrenog oružja na zagrebačkom području nije bilo ozlijeđenih, izvijestila je danas policija. U vrijeme blagdana zbog korištenja pirotehnike ili oružja prijavljeno je 15 osoba, a zabilježeno je samo jedno propucavanje automobila u Velikoj Gorici. Osim 22 tisuće komada razne pirotehnike policija je od 13. prosinca zaplijenila i tri komada oružja te 18 komada streljiva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙