FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 26. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 26. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB

Najsnažniji potres u posljednjih 40 godina, koji je u nedjelju ujutro pogodio južnu Aziju, podigavši plimne valove visoke i do deset metara odnio je, prema posljednjim podacima, najmanje 10.200 ljudskih života, a dok poginulih neprestano raste sa svih strana svijeta dolaze ponude za pomoć. Valove je prouzročio potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru koji je najteže posljedice i najviše žrtava, prema posljednjim podacima oko 10.200, ostavio duž indonezijske obale, obale Šri Lanke i Indije, te u Tajlandu i na poznatom turističkom odredištu Maldivima. Prema posljednjim podacima, u Indoneziji je živote izgubilo 4.185 ljudi, na Šri Lanki 3.225, a u Indiji 2.447 osoba. Na Tajlandu je poginulo 310, u Maleziji 42, na Maldivima 15, a u Bangladešu dvoje ljudi. Plimni valovi stigli su u međuvremenu do obala istočne Afrike, ali zasad nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u međuvremenu je uputio hitan apel na pružanje pomoći zemljama pogođenim ovom katastrofom.

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova preko svojih diplomatskih predstavništava u Aziji istražuje ima li eventualno stradalih Hrvata u potresu i plimnim valovima koji su pogodili južni dio toga kontinenta i zasad nema nikakvih informacija da među žrtvama ima hrvatskih državljana, izjavio je u nedjelju navečer za Hinu glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić. "Od početka katastrofe je prošlo više od 15 sati i zasad nije ustanovljeno da je bilo tko od hrvatskih državljana stradao. Također, nitko se hrvatskim diplomatskim predstavništvima nije javio da traži nekoga od svojih ljudi", rekao je Silobrčić. Hrvatska veleposlanstava u Indoneziji (koje pokriva i Tajland) te Indiji (koje pokriva i Šri Lanku) su, među ostalim, kontaktirale i lokalne bolnice i također nisu došli do nikakvih informacija o eventualno stradalim hrvatskim državljanima. Kako je ustanovljeno, nijedna turistička skupina iz Hrvatske nije se u trenutku te prirodne katastrofe nalazila u nekom od pogođenih područja. Doduše, iz MVP-a napominju da zasad ne mogu ništa znati o eventualnim pojedinačnim, odnosno neorganiziranim odlascima u ta područja.

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader uputio je izraze sućuti predsjednicima vlada i stanovnicima zemalja južne Azije pogođenim katastrofalnim potresom i plimnim valovima koji su u nedjelju ujutro usmrtili više od 6.000 ljudi, priopćila je u nedjelju hrvatska Vlada. S velikom sam žalošću primio vijest o potresu i plimnim valovima koji su pogodili Šri Lanku, Indoneziju i druge zemlje južne Azije, rekao je Sanader. Svim stanovnicima tih zemalja, a posebno obiteljima stradalih izražavam najdublje suosjećanje u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, navode se u Vladinom priopćenju riječi hrvatskog premijera.

KIJEV

Oporbeni lider Viktor Juščenko pobjednik je ponovljenih predsjedničkih izbora u Ukrajini, pokazale su izlazne ankete objavljene u nedjelju navečer nakon zatvaranja birališta. Izlazna anketa kijevskog međunarodnog sociološkog instituta pokazuje da Juščenko dobiva 56.5, a kandidat vladajuće struje i aktualni premijer Viktor Janukovič 41.3 posto glasova. U anketi agencije Socisinform prednost Juščenka još je veća, 58 prema 38 posto. Više od 37 milijuna birača bilo je pozvano da u nedjelju izaberu nasljednika predsjednika na odlasku Leonida Kučme. Radilo se o ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora nakon što je Vrhovni sud zbog prijevare poništio rezultate prethodnih izbora na kojima je Janukovič bio proglašen pobjednikom.

SARAJEVO

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upozorio je ponovno u nedjelju kako vlasti Bosne i Hercegovine još uvijek nisu ispunile svoje obećanje da će poduzeti mjere kako bi se napokon pravno regulirali odnosi te države sa Svetom Stolicom, te time uredio i status katoličke crkve u BiH. Kako prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA), na tradicionalnom božićnom primanju što ga je priredio u Sarajevu, kardinal Puljić je tijekom obraćanja uzvanicima među kojima su bili i istaknuti državni dužnosnici, te čelnici svih najvećih vjerskih zajednica u BiH, podsjetio kako nije ispunjeno obećanje dato još prošle godine da će biti obavljeno potpisivanje ugovora između Vatikana i BiH u čast Papi Ivanu Pavlu II koji se toliko zauzimao za mir u ovoj zemlji. "U provođenju Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica očekujemo što bolje ustrojstvo ovog društva bez raznih pritisaka i dvostrukih mjerila", kazao je vrhbosanski nadbiskup istaknuvši pri tom kako je zajednički interes svih ugraditi europska načela demokracije i pravnog sustava u ustroj BiH.

PRIŠTINA

Najtraženiji albanski kriminalac Lirim Jakupi, kojeg traže vlasti u Beogradu i Skoplju, uhićen je na Kosovu, priopćila je u nedjelju tamošnja misija UN-a (UNMIK). Jakupi, poznat i po nadimku "Naci", pobjegao je iz Makedonije na Kosovo nakon što je jedan od njegovih kriminalnih prijatelja ubijen u sukobu s makedonskom policijom u subotu u Tetovu. Međutim, policija UNMIK-a i snage NATO-a uhitile su Jakupija nakon dojave da je pod lažnim imenom došao na liječenje u prištinsku bolnicu. Jakupi je tražen zbog nekoliko ubojstava i pljački, a povezuje ga se i s nekim terorističkim akcijama.

RAMALLAH

Militantna skupina Hamas porazila je umjereni palestinski pokret Fatah u devet od 26 izbornih okruga na Zapadnoj obali, pokazuju rezultati objavljeni u nedjelju, najavljujući brojne izazove s kojima će se suočiti umjereni palestinski čelnik Mahmud Abas. Hamasove šanse na izborima za predsjednika smanjenje su nakon smrti Jasera Arafata zbog straha od razbuktavanja nasilja i nastojanja Abasa da oživi zastale mirovne pregovore s Izraelcima. No, solidni rezultati Hamasa u njegovom prvom sudjelovanju na izborima, i to na prvim lokalnim izborima na palestinskim područjima od 1976. godine, upućuju na nezadovoljstvo Palestinaca raširenom korupcijom i kaosom u Fatahu, što će Abas morati rješiti želi li vratiti autoritet. Podaci Palestinskog izbornog povjerenstva pokazuju da je Hamas pobjedio u devet, a Fatah u 16 izbornih okruga na Zapadonoj obali. Fatah je za dlaku odnio većinu u dvije izborne jedinice, dok su rivali podijelili vlast u jednom okrugu. Nastavak lokalnih izbora, kao i izbori za palestinski parlament održat će se tijekom 2005. godine. Uspjeh Hamasa, pokreta posvećenog uništenju Izraela na prvim izborima od početka intifade 2000. godine šalje jasan signal Abasu o snazi Hamasa u lokalnim sredinama, pišu agencije.

ZAGREB

Uzbekistanci su u nedjelju izašli na izbore na kojima su sudjelovale samo stranke odane autokratskom predsjedniku Islamu Karimovu, koji je rekao da neće tolerirati "revolucije" poput onih u Ukrajini i Gruziji. Riječ je o prvim izborima otkad je Uzbekistan 2002. godine uveo dvodomni parlament, a što je predsjednik Karimov nazvao ključnim korakom za uspostavu demokracije u toj bivšoj sovjetskoj republici, prenosi njemačka novinska agencija dpa. Unatoč njegovim očekivanjima da će parlament predstavljati "sve slojeve društva", međunarodni promatrači unaprijed su upozorili na manipulaciju izborima, na kojima među ostalima ne sudjeluje ni najveća oporbena stranka Birlik, dodaje dpa. Agencija Reuters također prenosi kritike iz međunarodnih krugova da su izbori u toj srednjeazijskoj državi samo "privid demokracije" u okolnostima kada tisuće protivnika režima leže u zatvorima, a građanima se krše osnovna ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙