FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božićni uzlet cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 26. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tradicionalniuzlet cijena uoči Božića i ove se godine odvija na tržištima dionica,dodatno potpomognut nastavkom spuštanja cijena nafte.
NEW YORK/LONDON, 26. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tradicionalni uzlet cijena uoči Božića i ove se godine odvija na tržištima dionica, dodatno potpomognut nastavkom spuštanja cijena nafte.

Njujorški Dow Jones indeks protekloga je tjedna ojačao je 1,7 posto, na 10.827 bodova, najvišu razinu u protekle tri i pol godine. Tehnološki Nasdaq porastao je 1,2 posto, na 2.160 bodova.

Trgovci ukazuju na takozvani božićni uzlet cijena dionica kao razlog rasta vrijednosti burzovnih indeksa. Riječ je o sezonskom fenomenu tijekom kojeg dionice poskupljuju u posljednjih pet dana godine i prva dva u siječnju. "Kako se bliži kraj godine, ulagači zadržavaju dah i pokušavaju sačuvati dobitke koje su ostvarili na dionicama", opisao je raspoloženje na tržištu Jim Fehrenbach, čelnik trgovine dionicama pri brokerskoj tvrtki Piper Jaffray. "Nitko ne želi prodavati", dodaje on.

Jačanje blue-chip dionica potaknulo je spuštanje cijena nafte na američkom tržištu za više od dva dolara, na 44 dolara za barel, kako se pokazalo da je najavljeno hladnije vrijeme na sjeveroistoku SAD-a bilo kratkoga daha. Najviše su dobile na vrijednosti cijene dionica industrijskih konglomerata, senzitivnih na energetske troškove. Dionica Honeywell Internationala tako je poskupjela gotovo jedan posto, kao i Caterpillara.

Rastu cijena pripomogao je i novi podatak američkog ministarstva trgovine o bržem rastu BDP-a u prethodnom tromjesečju nego što se ranije procjenjivalo. "Tržište je prilično zadovoljno blagom revizijom gospodarskog rasta u trećem tromjesečju naviše, sa 3,9 na 4,0 posto, te ponovnim pojeftinjenjem energenata. Nema nekih posebnih razloga za prestanak rasta gospodarstva u 2005.", ocijenila je raspoloženje na tržištu analitičarka Bessemer Trusta Christine Callies.

Pfizerove dionice ojačale su gotovo tri posto nakon što je istraživanje provedeno među oboljelima od Alzheimerove bolesti umanjilo zabrinutosti ulagača da će američki regulatori prisiliti tu kompaniju na povlačenje s tržišta njezina lijeka za artritis Celebrexa. U prošli petak je dionica Pfizera potonula zbog takvih špekulacija čak 11 posto. Snažno je poskočila i cijena dionica vodećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, i to 3,5 posto budući im je Lehman Brothers podigao investicijski rejting. Intel je za sobom povukao i ostale tehnološke dionice. Ojačale su i dionice transportnih kompanija, u prosjeku za 4,4 posto, te su na najvišim razinama od veljače 2000., kako kompanije povećavaju svoje procjene poslovnih rezultata u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju.

Unatoč slabijem obujmu trgovine uoči blagdana, i na europskim burzama nastavljen je uzlet cijena dionica. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks skočio je 0,9 posto, na 4.778 bodova. Frankfurtski DAX porastao je 0,3 posto, dosegnuvši 4.247 bodova.

Cijene dionica na europskim burzama testirale su nove najviše razine u proteklih dvije i pol godine, predvođene skokom cijena u naftnom sektoru i očekivanjima ulagača da će zarade korporacija u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju biti snažne. Na tržištima prevladava uvjerenje da će se sadašnji uzlet cijena dionica nastaviti i u razdoblju do Nove godine, no podijeljena su mišljenja oko toga treba li ulagati u sigurnije sektore poput prehrambene ili farmaceutske industrije ili u nešto riskantnije, ali u konačnici možda i s većim profitom. "Sviđaju nam se dionice izložene na azijskim i američkom tržištu, jer tamo očekujemo snažan rast", opisao je raspoloženje na tržištu strateg pri brokerskoj tvrtki Execution, Daniel Birch. "Tražimo Philipse i Siemense po svijetu te rudarske kompanije jer očekujemo da gospodarski rast Kine ostane snažan".

Snazi burzovnih indeksa u Europi najviše je pridonio naftni sektor. Dionice Royal Dutch/Shella ojačale su 2,2 posto, a BP-a dva posto, kako brokerske kuće ocjenjuju da će ostvariti snažne zarade. Tako Goldman Sachs tvrdi da će zarade najvažnijih globalnih naftnih kompanija u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju biti najbolje dosad, i to potencijalno i do 70 posto više nego lani.

I poslovi spajanja i akvizicija održavaju investicijski mjehurić u Europi. Finska Alma Media ostvarila je skok cijena dionica za čak 20 posto nakon što je najveća norveška medijska tvrtka Schibsted neočekivano ponudila 705 milijuna eura za tu kompaniju. Paneuropski burzovni operater Euronext započeo je preliminarne pregovore s Londonskom burzom dionica o mogućoj ponudi za preuzimanje. Trgovci se nadaju da će Euronextova ponuda premašiti iznos od 2,5 milijardi eura koji je prošloga tjedna ponudila Deutsche Boerse, a Londonska burza odbila. Dionice Euronexta oslabile su 2,94 posto, no Londonske burze su ojačale 3,6 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga je tjedna porastao 2,6 posto, na 11.209 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙