FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcija cijena dionica

NEW YORK/LONDON, 12. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Poskupljenje pazatim pojeftinjenje nafte; rekordno nizak tečaj dolara pa njegovoporavak te nešto lošiji američki gospodarski pokazatelji prošloga sutjedna na svjetskim burzama spustili cijene najznačajnijih blue-chipdionica.
NEW YORK/LONDON, 12. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Poskupljenje pa zatim pojeftinjenje nafte; rekordno nizak tečaj dolara pa njegov oporavak te nešto lošiji američki gospodarski pokazatelji prošloga su tjedna na svjetskim burzama spustili cijene najznačajnijih blue-chip dionica.

Tako je njujorški Dow Jones indeks potonuo pola postotnog boda, na 10.543 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,9 posto, na 2.128 bodova.

Obnovljeni skok cijena nafte početkom tjedna rezultirao je padom cijena dionica i novim zabrinutostima oko utjecaja visoke cijene nafte na korporativne profite i osobnu potrošnju. Do poskupljenja nafte došlo je uslijed špekulacija da bi OPEC mogao djelovati s ciljem sprječavanja daljnjeg pada cijena nafte na sastanku ministara za naftu članica tog naftnog kartela, ali i zbog napada na američki konzulat u Saudijskoj Arabiji. "Nafta je jedan od primarnih katalizatora ovih dana, a raste njezina cijena", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovine pri Stephensu. "To je preokrenulo smjer kretanja cijena na tržištu dionica".

Dan kasnije dogodilo se klizanje cijena nafte na najnižu razinu u protekla tri mjeseca, no to je onda pogodilo sektor energetskih dionica. Dionice najvećih naftnih kompanija našle su se na udaru prodaja, pri čemu je dionica ExxonMobila oslabila 1,16 posto, a ChevronTexacoa 1,3 posto. "Cijene nafte se spuštaju i to pogađa dionice naftnih kompanija. Sve ostalo redovni je ciklus blage korekcije nakon značajnih dobitaka proteklih dana. Tržište dionica pomalo je umorno i uzelo je kratki predah", ocijenio je raspoloženje na tržištu Michael Murphy, izvršni direktor Wachovia Securitiesa.

Snižavanje investicijskog rejtinga dionici vodeće svjetske farmaceutske kompanije Pfizer rezultiralo je spuštanjem njezine cijene za više od dva posto. No, njezinu rivalu Mercku dionice su poskupjele tri posto, kako se oporavlja nakon nedavnog povlačenja s tržišta jednog od svojih vodećih lijekova Vioxxa. Najavila je da će joj zarada u 2005. bili niža, ali ne drastično kako su se pribojavali investitori.

Jačanje tečaja američke valute od sredine tjedna popravilo je raspoloženje na Wall Streetu, smanjivši zabrinutosti da bi klizanje njegove vrijednosti moglo potaknuti odlazak stranog kapitala iz američke imovine. "Tržište je prilično fleksibilno. Jačanje dolara dobra je stvar. Ulagači su bili impresionirani i Merckom, jer su očekivali mnogo lošije procjene poslovanja nego su ustvari objavljene", kazala je Donna Van Vlack, direktorica trgovine pri Brandywine Asset Managementu.

Krajem tjedna tržišta je zabrinuo neočekivano visok skok inflacije u SAD-u u studenome mjeren proizvođačkim cijenama i to za 0,5 posto, što je potaknulo sumnje oko jačanja inflacije i mogućeg oštrijeg zaoštravanja monetarne politike.

Na europskim burzama u tome su razdoblju ponajviše pale cijene dionica rudarskih kompanija, pogođene padom cijena zlata i bakra. Londonski Ftse indeks izgubio je tako 0,5 posto na vrijednosti, spustivši se na 4.694 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto, na 4.174 boda.

Rudarske kompanije bilježe pad cijena dionica peti dan zaredom pod utjecajem pada cijena bakra, zlata i drugih kovina. Analitičari kažu kako postoji zabrinutost da bi se snažan rast cijena kovina mogao približavati kraju. Po gubitcima su se isticale dionice Anglo-Americana, oslabivši 1,7 posto, Xstrate 2 posto, BHP Billitona 1,9 posto te Rio Tinta za 2,8 posto.

Potonule su i dionice farmaceutskih kompanija AstraZenece, GlaxoSmithKline-a i Roche-a, sve redom za više od jedan posto, pogođene padom tečaja američke valute. No, neki upravitelji fondova kažu da se zabrinutosti glede njegova učinka na zarade europskih tvrtki čine pretjeranima. "Farmaceutski sektor pogođen je vrlo jako, cijena dionica su na najnižim razinama u zadnjih deset godina, no velik broj kompanija toga sektora i dalje nastavlja rasti po dvoznamenkastim stopama", kazala je Rita Dhut iz Morley Fund Managementa. Dodala je kako su fondovi i dalje optimistični glede toga sektora.

Dodatno, posljednjih tjedana vlade i kompanije učestalo su najavljivale prodaje svojih udjela u europskim kompanijama, što je u pred kraj tjedna uzelo nešto većeg maha. Razlog je pokušaj podmirenja velike potražnje jer tržišni sudionici drže da će iduća godina biti znatno nepovoljnija za takve aktivnosti. "Svi pokušavaju sve zaključiti do Božića", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima dionica Nigel Cobby iz JP Morgana. Među pogođenima tim vijestima našla se francuska zrakoplovna tvrtka Air France-KLM, čije su dionice oslabile 1,8 posto. Francuska je vlada, naime, objavila da prodaje oko 49,5 milijuna dionica u toj zrakoplovnoj tvrtki, što je otprilike polovica njezina udjela. Po trenutnim cijenama, vrijednost transakcije bila bi oko 700 milijuna eura.

U dva tjedna koliko još ostaje do Božića, u središtu pozornosti naći će se maloprodajne tvrtke. Veća pozornost davat će se i bankarskom sektoru kako bi se vidjelo kakvi su im poslovni rezultati u nepredvidivom poslovnom okruženju, pri čemu će ulagače najviše zanimati u kojoj su mjeri na njihove bilance imale izmjene računovodstvenih pravila. Aktivnosti na tržištu dionica obilježit će i očekivanja rasta američkih kamatnih stopa idući tjedan, na 2,25 posto, naspram dva posto u eurozoni.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u tome razdoblju gotovo tri posto, na 10.756 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙