FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobar početak prosinca na tržištima dionica

NEW YORK/LONDON, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oštra korekcijacijena nafte potaknula je protekloga tjedna snažan skok cijena dionicana svjetskim burzama, a dobrom raspoloženju ulagača pridonijeli su idobri američki gospodarski pokazatelji.
NEW YORK/LONDON, 5. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Oštra korekcija cijena nafte potaknula je protekloga tjedna snažan skok cijena dionica na svjetskim burzama, a dobrom raspoloženju ulagača pridonijeli su i dobri američki gospodarski pokazatelji.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,7 posto, na 10.592 boda, najviše od ožujka. Tehnološki Nasdaq ojačao je 2,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja - 2.147 bodova. Mjesec studeni Dow Jones je završio s dobitkom od četiri posto, tako da je od početka godine ojačao 1,3 posto. Nasdaq je u studenome dobio čak 6,2 posto na vrijednosti, a od početka godine 7,2 posto.

Cijena barela nafte na njujorškom tržištu u nekoliko je dana oslabila više od šest dolara, spustivši se ispod 45 dolara, što je smanjilo brige ulagača oko utjecaja visokih troškova energije na korporativne zarade i osobnu potrošnju. Među najvećim dobitnicama bile su dionice industrijskih proizvođača, senzitivnih na troškove energije. Tako je dionica 3M-a ojačala 1,1 posto, a United Technologies-a 2,6 posto. "Cijene nafte konačno nam idu u prilog, a i doba je godine kada ulagači ne žele prodavati dionice neko kupovati nove", ocijenio je raspoloženje na tržištu Scott Bleier, predsjednik tvrtke za tržišna istraživanja HybridInvestors.com. "Sada je pravo doba godine. Studeni je bio spektakularan, a i prosinac je počeo odlično".

Tehnološkom sektoru poticaj je dao vodeći svjetski proizvođač čipova Intel, koji je povisio svoja očekivanja poslovnih rezultata u ovom tromjesečju, što je ojačalo cijene njegovih dionica za čak sedam posto. "To je vrlo dobra vijest", kazao je Steve Neimeth, menadžer AIG SunAmerica Mutual Funds-a.

Raspoloženju na tržištu pridonijeli su i podaci o skoku osobne potrošnje Amerikanaca u studenome za 0,7 posto, više nego što se očekivalo. Iako je ponešto razočarao indeks povjerenja američkih potrošača, koji je u studenome završio na najnižoj razini u zadnjih osam mjeseci, ulagače je ohrabrio službeni podatak američke vlade o porastu BDP-a u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 3,9 posto, nešto više od predviđanja ekonomista.

Međutim, razočaravajući promet u maloprodaji za Dan zahvalnosti u najvećem američkom maloprodajnom lancu Wal-Martu rezultirao je padom cijena dionica maloprodajnih kompanija. Dionice najvećeg američkog maloprodajnog lanca Wal-Mart oslabile su dva posto, nakon što su iz kompanije signalizirali da će morati smanjivati cijene u tjednima prije Božića, te da će prodaja u studenome biti manja nego što se očekivalo. U prosjeku su cijene maloprodajnih kompanija oslabile dva posto. "Bili smo svjedoci velikog povlačenja kapitala iz maloprodajnog sektora. Mislim da se ulagači pitaju koliko će snažna biti prodaja u razdoblju oko Božića", kazao je Owen Fitzpatrick, čelnik trgovine dionicama pri Deutsche Bank Private Wealth Management-u. Kraj tjedna donio je i blago razočaranje u vezi zaposlenosti u SAD-u, budući je objavljeno da je u studenome otvoreno 112.000 novih radnih mjesta, a očekivanja Wall Streeta su bila narasla i do 280.000.

Na europskim burzama dobro je prihvaćena vijest oko snižavanja cijena nafte, pri čemu su cijene dionica testirale nove najviše razine u zadnjih više od dvije i pol godine, potaknute oporavkom dionica zrakoplovnih i transportnih kompanija. Istodobno, ulagače zabrinjava rekordno visok tečaj dolara i njegov negativni utjecaj na izvoz eurozone. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks ojačao je blagih 0,13 posto, na 4.747 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.208 bodova.

Oštar pad cijena nafte smanjio je zabrinutosti , no u fokusu i dalje ostaje tečaj dolara, koji je zabilježio novu rekordno nisku razinu prema euru od 1,338 dolara za euro. Iako slabi dolar predstavlja prijetnju po zarade izvoznih kompanija, analitičari ističu da je ta prijetnja ublažena smanjenjem ostalih zabrinutosti. "Vidimo da se cijene nafte spuštaju, tako da više ne predstavljaju problem; nastavlja se i razdoblje niskih kamatnih stopa i niske inflacije, što je pozitivno okruženje. Svjedoci smo snažnih zarada kompanija, tijek gotovine i dividendi, a i trenutna cijena dionica prilično je atraktivna", kazao je John Hatherly, analitičar M&G Asset Managementa. Još jedan rizik po izvoz kompanija iz eurozone predstavlja i najnoviji pokazatelj o najvećem usporavanju rasta industrijske proizvodnje od rujna 2001, što je potaknulo kupovine državnih obveznica.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice europskih zrakoplovnih kompanija, koje su senzitivne na promjene u cijenama goriva. Dionice British Airwaysa, Lufthanse, Iberije i ostalih ojačale su između 1,6 i 3,1 posto. No, oslabile su dionice naftnih kompanija, i to između 1,4 i 2,8 posto, kako je cijena nafte na američkom tržištu oslabila za više od sedam posto u jednome danu. Snažan euro pogodio je, pak, dionice farmaceutske i softverske kompanije. Na vrijednosti su izgubile i dionice agencija za zapošljavanje Adecco, Manpower i Vedior, i to između dva i tri posto, zbog istrage francuskih regulatora u vezi s navodnim kršenjem propisa slobodne tržišne utakmice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙