FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta dionica prate zbivanja na naftnim i deviznim tržištima

NEW YORK/LONDON, 28. studenog 2004. (Hina) - Na svjetskim burzamaprotekloga tjedna pozorno su se pratila zbivanja na valutnim i naftnimtržištima, pri čemu su se vrijednosti burzovnih indeksa različitokretale u inače prilično slaboj trgovini zbog američkog praznika Danazahvalnosti.
NEW YORK/LONDON, 28. studenog 2004. (Hina) - Na svjetskim burzama protekloga tjedna pozorno su se pratila zbivanja na valutnim i naftnim tržištima, pri čemu su se vrijednosti burzovnih indeksa različito kretale u inače prilično slaboj trgovini zbog američkog praznika Dana zahvalnosti.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,6 posto, na 10.522 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,5 posto na vrijednosti, dosegnuvši 2.102 boda.

Kako je oscilirala cijena nafte, tako su na tržištu dionica jačale ili slabile zabrinutosti zbog korporativnih zarada, što se odražavalo i na cijene dionica. "Smjerom cijena na tržištu čini se da u potpunosti upravlja cijena sirove nafte", ustvrdio je Tim Ghriskey, iz Solaris Asset Managementa. "Nafta ima značajan utjecaj na povjerenje potrošača i korporativne zarade te osobnu potrošnju. Plaćanje dva dolara premije na cijenu svaki put kad dođete na benzinsku stanicu ograničava drugu potrošnju". Na dobitku su u svakom slučaju bile dionice energetskih kompanija.

Jačanje tehnoloških dionica pomoglo je na tržištu dionica nadoknaditi negativan utjecaj novog porasta cijena nafte. Snažan skok cijena dionica Internet kompanija podupro je kupovinu tehnoloških dionica. Tako je dionica Google-a ojačala četiri posto, nakon što je Goldman Sachs povisio njezin investicijski rejting. To je povuklo naviše i cijene dionica Yahoo-a za tri posto, te eBay-a za dva posto. Jedna od najvećih dobitnica bila je dionica računalne kompanije Apple Compute, koja je ojačala 11 posto, na 61,35 dolara nakon što je nakon što je brokerska tvrtka Pipet Jaffray podigla njihov investicijski rejting.

S druge, pak strane, bile su pogođene proizvođača poluvodiča, nakon što je Credit Suisse First Boston snizio investicijski rejting dionicama Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova. U prosjeku su se cijene dionica čipova spustile 0,7 posto, a Intela tri posto. "Mislim da tržište ide u smjeru uzleta cijena. Zabrinuti smo u vezi tečaja dolara, no on već tjednima klizi i nitko na to nije obraćao pozornost dok u petak Alan Greenspan nije počeo govoriti o tome. Mislim da ćemo nastaviti ostvarivati rast cijena cijeli prosinac", ocijenio je Michael Murphy, trgovac cionicama pri Wachovia Securitiesu.

Tjedan u kojem se slavi Dan zahvalnosti tradicionalno je dobar za tržišta dionica. Analitičari ističu da mnogi investicijski fondovi, kojima fiskalna godina završava 30. studenoga, prelijevaju kapital iz novca u dionice u nadi da će ojačati prinos po uloženome. Ipak, obujam trgovanja poprilično je bio nizak, budući su po riječima trgovaca, ulagači ili fizički ili mislima bili odsutni kako se približavao Dan zahvalnosti (u četvrtak). "Trgovina je bila vrlo mirna uoči praznika. Ulagači u dionice bili su vrlo oprezni uoči četiri praznička dana", izjavio je Ned Riley, strateg pri State Street Global Advisors-u.

Na europskim burzama cijene dionica protekloga su tjedna potonule na najniže razine u zadnja dva tjedna, kako ulagače zabrinjavaju visoke cijene nafte i rekordan tečaj eura, no dijelom to nadoknađuju dobra poslovna izvješća kompanija. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.741 bod. Frankfurtski DAX oslabio je 0,5 posto na 4.154 boda.

Rast cijena nafte jedan je od ključnih rizika za europske dionice budući kompanije moraju plaćati skuplje gorivo, a potrošači koji kupuju benzin možda raspolažu s manje viškova gotovine za kupovinu naftnih proizvoda. Najveći udarac ponovnog skoka cijena iznad 49 dolara po barelu podnijeli su najveći 'gutači' goriva, poput zrakoplovnih tvrtki. Dionice Lufthanse oslabile su dva posto, a British Airwaysa 2,5 posto.

Rekordno slab dolar također je postao prijetnjom. Euro je zabilježio rekordnih 1,3329 dolara, a od kraja kolovoza ojačao je više od 11 posto, što prijeti narušavanjem izvedbe sektora izvoza u eurozoni koja je ove godine impresionirala. "Uistinu sam time zabrinut, jer ima golemog utjecaja na izvoz Europske unije", izjavio je upravitelje dioničkog fonda u Constantia Privatbank u Beču Philipp Musil. "Još nije panika, no uočavam i osjećam strahove izvoznika".

Dionice farmaceutske industrije, koje ostvaruju goleme dolarske prihode, a većinu svojih troškova imaju u eurima, bile su najveće gubitnice. Morgan Stanley je objavio kako procjenjuje da će sektor zabilježiti slabu zaradu u 2005, ponajprije zbog tečajnih razlika. "Snaga švicarskog franka i eura kao i funte imat će golemog utjecaja na četvrto tromjesečje i 2005. za Roche, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Schering, Novo i Lundbeck", navodi Morgan Stanley u svojem priopćenju, posebno ističući tvrtku Roche kao najviše time pogođenu obzirom da izražava rezultate u francima.

Pad tečaja dolara pogodio je i velike izvoznike poput EADS-a, matične tvrtke Airbusa, čije su dionice oslabile 2,2 posto, a potaknuo je i skok cijene zlata na 455 dolara po unci, najvišu razinu u zadnjih više od 16 godina. Od gubitnika se isticala britanska inženjerska tvrtka Tomkins, po objavi 6-postotnog pada operativne dobiti u trećem tromjesečju zbog slabog dolara i viših cijena sirovina. Dionice su joj oslabile 5,3 posto. Pale su i dionice švicarske agencije za zapošljavanje Adecco, za 2,3 posto, nakon što je izvijestila o nepromijenjenoj neto dobiti u trećem tromjesečju.

Među dobitnicama, pak, isticale su se dionice njemačkog Bayera, koje su ojačale 1,6 posto po objavi dobiti u trećem tromjesečju od 383 milijuna eura, koju su dealeri ocijenili zadovoljavajućom, te nakon podizanja procjena za čitavu poslovnu godinu. Ojačale su za 2,3 posto i dionice britanskog Tesco-a, dosegnuvši rekordnu visoku cijenu, nakon što je izvijestio o 12,2-postotnom rastu prihoda u trećem tromjesečju, što je više nego je većina analitičara predviđala. Div potrošačke elektronike Philips također je zabilježio rast cijena dionica, od 1,3 posto, nakon što je izvijestio da je prodao tri posto udjela u francuskoj medijskoj grupi Vivendi Universal za 720 milijuna eura. Skočile su i dionice zrakoplovne tvrtke Air France, oko 1,5 posto, nakon što je francuski zračni prijevoznik izvijestio o većoj dobiti od očekivane i zadržao svoje procjene cjelogodišnjeg rasta rezultata poslovanja unatoč visokim računima za gorivo uslijed rastućih cijena nafte.

Indeks Tokijske burze Nikkei prošloga je tjedna oslabio 2,25 posto, na 10.833 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙