FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviše cijene europskih dionica u dvije i pol godine

LONDON/FRANKFURT, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naeuropskim burzama u srijedu su testirale nove najviše razine uproteklih dvije i pol godine, predvođene skokom cijena u naftnomsektoru i očekivanjima ulagača da će zarade korporacija u posljednjemovogodišnjem tromjesečju biti snažne.
LONDON/FRANKFURT, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama u srijedu su testirale nove najviše razine u proteklih dvije i pol godine, predvođene skokom cijena u naftnom sektoru i očekivanjima ulagača da će zarade korporacija u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju biti snažne.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,9 posto, na 4.773 boda. Frankfurtski DAX poskočio je 0,7 posto, na 4.241 bod.

Na tržištima prevladava uvjerenje da će se sadašnji uzlet cijena dionica nastaviti i u razdoblju do Nove godine, no podijeljena su mišljenja oko toga treba li ulagati u sigurnije sektore poput prehrambene ili farmaceutske industrije ili u nešto riskantnije, ali u konačnici možda i s većim profitom.

"Sviđaju nam se dionice izložene na azijskim i američkom tržištu, jer tamo očekujemo snažan rast", opisao je raspoloženje na tržištu strateg pri brokerskoj tvrtki Execution, Daniel Birch. "Tražimo Philipse i Siemense po svijetu te rudarske kompanije jer očekujemo da gospodarski rast Kine ostane snažan".

Snazi burzovnih indeksa u Europi najviše je pridonio naftni sektor. Dionice Royal Dutch/Shella ojačale su 2,2 posto, a BP-a dva posto, kako brokerske kuće ocjenjuju da će ostvariti snažne zarade.

Tako Goldman Sachs tvrdi da će zarade najvažnijih globalnih naftnih kompanija u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju biti najbolje dosad, i to potencijalno i do 70 posto više nego lani.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je danas 0,8 posto, na 11.209 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙