FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sušić: nužna hitna kampanja protiv trovanja životinja

RIJEKA, 21. prosinca 2004. (Hina) - U povodu trovanja 17 zaštićenihbjeloglavih supova na otoku Rabu predsjednik Eko-centra Caput InsulaeGoran Sušić rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijecida hitno treba početi kampanju protiv trovanja životinja te da totreba učiniti Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture.
RIJEKA, 21. prosinca 2004. (Hina) - U povodu trovanja 17 zaštićenih bjeloglavih supova na otoku Rabu predsjednik Eko-centra Caput Insulae Goran Sušić rekao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da hitno treba početi kampanju protiv trovanja životinja te da to treba učiniti Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture.

Sušić za trovanje supova na Rabu najviše okrivljuje državne i županijske vlasti koje, kazao je, ne zanima rješavanje problema zaštite prirode na kvarnerskim otocima.

Protutrovačka kampanja obuhvatila bi nadzor otrova od proizvodnje do prodaje jer sada otrove kojima se usmrćuju supovi i druge životinje otrovanim mamcima može kupiti svatko u poljoprivrednim ljekarnama, rekao je Sušić.

Potrebna je i suradnja policije i drugih državnih tijela kako bi se učinkovito istaknule poruke da trovanje životinja neće biti dopušteno, odnosno da će počinitelji biti kažnjeni.

Rekao je da je nakon jutrošnjeg razgovora s predstavnicima primorsko-goranske Policijske uprave uvidio da policija rješava slučaj trovanja "na najvišoj razini osnovavši poseban tim".

Sušić je kazao da je još 2001. na prijedlog Ekološkog centra Caput Insulae iz Beloga na Cresu bilo osnovano povjerenstvo za borbu protiv ilegalnog postavljanja otrova u prirodi pri tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša, ali da je ono ukinuto nakon godinu i pol dana zbog preustroja ministarstva.

Eko-centar sam se godinama prije toga sustavno borio da dokaže kako su supovi koje su pronalazili otrovani, a državna tijela nisu reagirala, kazao je Sušić. Iznio je podatak da je u zadnjih osam godina u creskom centru od 40 supova na oporavku većina bila otrovana, a mnogi su od njih uginuli.

Upozorio je da je u Hrvatskoj, po procjenama, preostalo 180 do 200 supova te da je usmrćenje ovih 17 supova golem gubitak.

Ocijenio je da bi taj čin mogao loše utjecati na postupak pridruženja Hrvatske Europskoj uniji, podsjetivši na osjetljivost njezinih tijela kad je riječ o zaštiti prirode.

(Hina) xdsil yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙