FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko-Kvarner: izvedba projekta DružbeAdrije manje izgledna

RIJEKA,16. prosinca 2004.(Hina) - Udruga Eko-Kvarner u današnjempriopćenu podsjeća da su od potpisivanja sporazuma o suradnji uprovedbi Projekta integracije naftovoda Družbe i Adrije prošle dvijegodine te da je Eko-Kvarner osnovan kao reakcija građana na tajsporazum.
RIJEKA,16. prosinca 2004.(Hina) - Udruga Eko-Kvarner u današnjem priopćenu podsjeća da su od potpisivanja sporazuma o suradnji u provedbi Projekta integracije naftovoda Družbe i Adrije prošle dvije godine te da je Eko-Kvarner osnovan kao reakcija građana na taj sporazum.

U toj udruzi smatraju da je izvedba Družbe Adrije sada "malo vjerojatna", a predsjedniku Stjepanu Mesiću uputili su nekoliko pitanja o pripremama za provedbu tog projekta.

U udruzi smatraju da bi predsjednik Mesić trebao odgovoriti zašto se nije savjetovao sa stručnjacima kad je 2001. u Ukrajini tražio sniženje cijene transporta nafte na štetu Hrvatske, a u korist Ruske Federacije. U priopćenju Mesića pitaju zašto se 2003., kad je, kako navode, iznosio podatke koji govore o većem prihodu od Projekta, nije savjetovao sa stručnjacima te zašto nije tražio da se Studija o utjecaju projekta DružbeAdrije na okoliš izradi prije nego je potpisan sporazum.

Tvrdnje da bi taj projekt mogle preuzeti luke susjednih zemalja u Eko-Kvarneru smatraju pokušajem manipuliranja javnošću, a "tvrdnju predsjednika Mesića da konačnu odluku o Projektu trebaju dati stručnjaci" ocjenjuju "bizarnom i ciničnom".

U Eko-Kvarneru smatraju da je nakon dvije godine izvedba projekta Družbe Adrije manje izgledna te su, kako navode, zadovoljni uspjehom svoje kampanje u kojoj su upozoravali na opasnosti od toga projekta. No aktivnosti u sprječavanju izvedbe Projekta treba nastaviti sve dok Vlada pismeno ne izvijesti partnere o povlačanju iz Družbe Adrije, ističu u toj udruzi. Smatraju da je Studiju o utjecaju projekta Družbe Adrije na okoliš potrebno stručno razmotriti, provesti referendum o Projektu, a o odluku o izlasku iz Projekta donijeti u Saboru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙