FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravoslavnoj crkvi u Boboti vraćene ikone

BOBOTA,21. prosinca 2004.(Hina) - Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općiniu Boboti kod Vukovara danas je vraćeno sedam ikona iz ikonostasabobotske pravoslavne crkve sv. Georgija koje su od 1993. bile narestauraciji u Novom Sadu.
BOBOTA,21. prosinca 2004.(Hina) - Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj općini u Boboti kod Vukovara danas je vraćeno sedam ikona iz ikonostasa bobotske pravoslavne crkve sv. Georgija koje su od 1993. bile na restauraciji u Novom Sadu.

Po riječima pomoćnice ministra kulture RH Branke Šulc, vraćene ikone dio su fonda koji je 1993. naredbom episkopa osječkopoljskog i baranjskog Lukijana prenesen u vojvođanski Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu s namjerom da se ikone restaurira i vrati u Hrvatsku.

Šulc je još rekla da su preostale ikone iz ikonostasa pravoslavne crkve u Boboti deponirane u Patrijaršijskom dvoru u Srijemskim Karlovcima te da će nakon restauracije i one, tijekom iduće godine, biti vraćene u Hrvatsku.

Po njezinim riječima, o daljnjim prioritetima u radu i koracima u povratu kulturnih dobara bit će riječi na sastanku hrvatskog i srpsko-crnogorskog povjerenstva za povrat kulturnih dobara koji će se sutra održati u Zagrebu.

Protojerej Milan Vlaović, paroh bobotski, rekao je kako je u ikonostasu crkve sv. Georgija bilo 50 ikona koje je 1778. naslikao Jovan Sajlović, mlađi.

"Danas je vraćeno sedam najvećih ikona, a s radošću očekujemo i povrat preostalih", rekao je Vlaović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙