FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biškupić: Proračun za kulturu socijalno-razvojni

ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo kulture dobilo je za2005. iz državne riznice 4,7 posto više sredstava nego 2004., pa semože reći da je proračun za kulturu za sljedeću godinusocijalno-razvojni, izjavio je danas ministar kulture Božo Biškupić.
ZAGREB, 29. studenog 2004. (Hina) - Ministarstvo kulture dobilo je za 2005. iz državne riznice 4,7 posto više sredstava nego 2004., pa se može reći da je proračun za kulturu za sljedeću godinu socijalno-razvojni, izjavio je danas ministar kulture Božo Biškupić.

To je i glavna karakteristika proračuna za Ministarstvo kulture u 2005., rekao je ministar Biškupić na konferenciji za novinare na kojoj je sa svojim pomoćnicima govorio o pojedinim proračunskim stavkama.

Iz Državnoga proračuna za sljedeću godinu, teškoga 91 milijardu kuna, Ministarstvu kulturu pripalo je nešto više od 728 milijuna kuna.

Ministar smatra da su sredstva za kulturu mogla biti i za stotinu do 150 milijuna kuna veća da se u potpunosti primjenjivao Zakon o spomeničkoj renti koji je na snazi od 1. siječnja.

U skladu s tim zakonom, objasnio je, dio sredstava - 40 posto od ukupnoga iznosa uplaćuje se u državnu riznicu iz koje se preusmjeruje u Ministarstvo kulture, dok 60 posto ostaje na lokalnoj razini i koristi se samo za obnovu i održavanje spomeničke baštine. Do sada je, na osnovi toga zakona, za Ministarstvo prikupljeno 23 milijuna kuna.

Sljedeće godine tri posto više novca dobit će kinematografija, a više od sedam posto sredstava utrošit će se za međunarodnu suradnju.

Po ministrovim riječima, osigurana su i sredstva za novu nagradu "Vicko Andrić" za zaštitu kulturne baštine, sredstva za završetak nekoliko kapitalnih muzejskih objekata, među kojima je i Muzej suvremene umjetnosti, a Ministarstvo će zajedno s gradom Rijekom krenuti u izgradnju Muzeja moderne umjetnosti.

Više novca, dodao je, osigurano je i za troškove zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja samostalnih umjetnika te za zaštitu prirode.

Jedno od pitanja novinara odnosilo se i na povrat hrvatskih kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore.

Pomoćnica ministra kulture Branka Šulc izvijestila je da bi ovaj tjedan trebalo biti vraćeno 35 skulptura i reljefa u Likovnu koloniju Ernestinovo iz Apatina, a do polovine sljedećega mjeseca i 50 ikona ikonostasa iz hrama Svetoga Georgija u Boboti koje se sada nalaze u Pokrajinskome zavodu za zaštitu spomenika kulture Vojvodine.

Najavila je da će se najkasnije do 18. prosinca održati i sastanak povjerenstava dviju zemalja o povratu kulturnih dobara.

U prosincu bi trebao biti "odrađen" i novi zakon o kazalištima te početi javna rasprava o novom zakonu o filmu.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙