FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

SPLIT - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na sinoćnjem 2. saboru HDZ-a 10. izborne jedinice, u Splitu, najavio je da će kao predsjednik najveće stranke u Hrvatskoj, a ne kao predsjednik Vlade, tražiti osnivanje saborskoga istražnog povjerenstva koje će ispitati djelovanje i poslove Radimira Čačića iz HNS-a i Zlatka Tomčića predsjednika HSS-a. Sanader nije detaljnije rekao o razlozima za to, kazavši da se želi istina. Govoreći o nastojanjima da uđe u EU istakao je kako se hrvatska krvava povijest više ne smije ponoviti i upravo zbog toga moramo biti u EU. "Nije EU idealna, to svi znamo, ali tamo nam se pružaju puno veće šanse za razvoj", rekao je Sanader. Sadašnjem predsjedniku Hrvatske, Stipi Mesiću, Sanader je zamjerio što ne odaje počast prvome predsjedniku i utemeljitelju hrvatske države, Franji Tuđmanu, rekavši da svi narodi u Europi imaju svoje velikane, a velikan hrvatske nove povijesti je Franjo Tuđman.

RIJEKA - Primorskogoranske županijske organizacije SDP i IDS potpisale su jučer u Rijeci sporazum o zajedničkom izlazu na lokalne izbore za područje te županije. Sporazum su potpisali predsjednik županijske organizacije SDP Zlatko Komadina i potpredsjednica IDS-a Dorotea Pešić-Bukovac. Komadina je rekao da SDP i IDS povezuju srodna gledišta o decentralizaciji, policentričnom razvoju, provođenju načela supsidijarnosti te prepuštanja lokalnoj samoupravi izvornih ovlasti i sredstava. Dorotea Pešić-Bukovac kazala je kako su se stranke dogovorile da se sporazum potpiše već sada kako bi se do početka izbora mogao izraditi zajednički program za iduće mandatno razdoblje. Ovim sporazumom je dogovoreno da se izradi zajednička lista kandidata za izbore, ali ne i omjer tih dviju stranaka na listi čiji će nositelj biti Zlatko Komadina, dodala je.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) postupno će od Nove godine početi uvoditi nove zdravstvene iskaznice na kojima će se nalaziti novi deveteroznamenkasti zdravstveni matični broj osiguranika, što će HZZO-u omogućiti lakše praćenje svih troškova unutar sustava. "Osiguranicima će se iskaznice iz osnovnog i dopunskog osiguranja mijenjati po isteku važenja sadašnjih iskaznica, bez dodatnih troškova", izjavila je Hini pomoćnica direktora HZZO-a Vesna Dulibić. U Hrvatskoj ima 4,4 milijuna zdravstvenih osiguranika, a godišnje se izda više od milijun iskaznica. Izradu iskaznica financira HZZO iz svojih materijalnih troškova, a osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije plaćaju ih po četiri kune.

VUKOVAR - Dvadesetdevetogodišnjem Zoranu Ostojiću iz Borova, osumnjičenom da je 20. listopada ove godine bacio ručnu bombu ispred prostorija HSP-a u Vukovaru, produžen je pritvor do 21. siječnja, potvrđeno je jučer iz Županijskog suda u Vukovaru. Ostojića i još dvojicu mještana Borova policija je uhitila ubrzo nakon što je nepoznata osoba u večernjim satima 20. listopada bacila ručnu bombu na travnatu površinu ispred prostorija HSP-a. U eksploziji ručne bombe lakše su ranjena dvojica članova vukovarskog HSP-a. Nakon predistražnog postupka, u kojemu Ostojić nije priznao krivnju, određen mu je jednomjesečni pritvor. Druga dvojica Borovčana puštena su na slobodu.

OSIJEK - Ernestinovčani s nestrpljenjem iz Apatina očekuju povrat 35 drvenih skulptura otuđenih tijekom Domovinskog rata iz ernestinovačkog Parka skulptura i Galerije, a one bi mogle stići već ovoga tjedna, izjavio je danas Mato Tijardović, predsjednik ernestinovačke Likovne udruge "Petar Smajić". Nakon višegodišnjeg ukazivanja da se otuđene skulpture nalaze u apatinskoj BanjiJunaković te izražene volje tamošnje lokalne uprave da skulpture vrati, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i predstavnici Srbije i Crne Gore dogovorili su, u sklopu predaje hrvatskih umjetnina, i povrat ernestinovačkih skulptura. Galerija likovnih umjetnina u ernestinovačkom parku imala je prije Domovinskog rata fundus od preko 600 umjetnina, među kojima i radove osnivača Ernestinovačke kolonije Petra Smajića. Bile su tu i vrijedne slike hrvatskih naivnih umjetnika poput Generalića, Hegedušića i drugih.

MARIJA BISTRICA - Svećenik Zlatko Koren jučer je svečano preuzeo svoje nove dužnosti župnika i rektora Svetišta Majke Božje Bistričke. Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak u svojoj je propovijedi naglasio da Koren "nije uveden samo u zajednicu župe Marije Bistrice, već u jedno posebno mjesto za svakog hrvatskog katolika". "U ovome je nacionalnom svetištu središte pobožnosti Majke Božje svih Hrvata. Tu je srce jedne nacije, nešto važno i značajno", naglasio je Mrzljak. Svećenik Zlatko Koren je u Mariju Bistricu došao iz župe Kerestinec pokraj Samobora, a naslijedio je Lovru Cindorija, koji je upravljao marijabistričkom župom i svetištem 32 godine. Cindori odlazi na mjesto kanonika prvostolnika kurije zagrebačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙