FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 21. prosinca

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 21. prosinca.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 21. prosinca.

BRUXELLES - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisat će u Bruxellesu Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (Protokol 7). Kako je najavljeno, u ime Europske komisije protokol će potpisati povjerenik za proširenje Oli Rehn te nizozemski ministar poljoprivrede u ime predsjedništva Europske unije (EU). Riječ je prvom ugovoru između Hrvatske i EU koji se potpisuje nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji. Protokol 7 se privremeno primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja ove godine, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede. Prema Protokolu 7, od 1. svibnja ove godine Hrvatska može na na tržište 25 zemalja članica EU bez carina i količinskih ograničenja izvoziti sve poljoprivredne i prehrambene proizvodi, s iznimkom "baby-beef-a", vina te nekih vrsta riba i prerađevina za koje su utvrđene carinske kvote.

ZAGREB - Sabor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na sjednici u Zagrebu na dnevnom redu ima informaciju o turističkoj 2004. godini i stanju na tržištima, a trebao bi prihvatiti Program rada HTZ-a u 2005. godini. (11,30 sati, The Regent Esplanade Hotel, Mihanovićeva 1). Prije toga (u 10,00 sati) održat će se sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na iste teme. Na Turističkom će vijeću biti i prijedlog izbora direktora i voditelja predstavništava HTZ-a u inozemstvu, prema objavljenom natječaju.

ZAGREB - Zaklada za promicanje gospodarskih interesa održat će konferenciju za novinare na kojoj će uz informacije o aktivnostima Zaklade i planovima za iduću godinu biti riječi i o početku pregovora Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. (11,00 sati, Zaklada, Masarykova 22/I)

ZAGREB - Poslovodstvo Končar Elektroindustrije izvijestit će na konferenciji za novinare o očekivanim poslovnim rezultatima za 2004. godinu te o planovima u idućoj godini, kao i o ostalim aktualnim zbivanjima. (13,00 sati, Končar, Fallerovo šetalište 22)

ZAGREB - Peradarska tvrtka Agrokoka Nova organizira konferenciju za novinare o aktualnoj problematici na tržištu jaja u Hrvatskoj, kao i o poslovnim planovima same tvrtke. (10,00 sati, HGK-Komora Zagreb, Draškovićeva 45)

ZAGREB - Vodstvo Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) predstavit će na konferenciji za novinare rad CARNet-a u ovoj godini, kao i planove za iduću godinu. (11,00 sati, CARNet, Marohnićeva bb)

ZAGREB - Potkraj studenoga ove godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je evidentirano 312.786 nezaposlenih osoba. To je za 1,7 posto ili za 5.278 osoba više u odnosu na prethodni mjesec, a za 4.166 osoba ili 1,3 posto manje nego u studenom 2003. Stopa registrirane nezaposlenosti, po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, za studeni je iznosila 18,4 posto, prema 18,1 posto za listopad. Po podacima iz Mjesečnog statističkog biltena HZZ-a, i u studenom je priljev u registriranu nezaposlenost bio veći od odljeva. U evidenciju nezaposlenih prijavilo se 23.866 osoba. Istodobno je odljev iz evidencije iznosio 18.588 osoba ili 3,1 posto manje nego istog mjeseca lani. Od toga je 9.509 osoba zaposlena prema ugovoru o radu, dok je 9.079 osoba brisana iz evidencije zbog ostalih razloga.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙