FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veterani Zaljevskog rata izloženiji raku pluća

WASHINGTON, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Slučajevi raka pluća,otkriveni kod veterana Zaljevskog rata iz 1991., mogli bi bitipovezani s udisanjem kemijskih supstanci iz naftnih bušotina i gorivakoje se koristi za lansiranje raketa, piše u izvješću objavljenom uponedjeljak.
WASHINGTON, 21. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Slučajevi raka pluća, otkriveni kod veterana Zaljevskog rata iz 1991., mogli bi biti povezani s udisanjem kemijskih supstanci iz naftnih bušotina i goriva koje se koristi za lansiranje raketa, piše u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Izvješće Medicinskog instituta Nacionalnih akademija zdravstva koji savjetuje američku vladu o zdravstvenoj politici nije, međutim, utvrdilo izravne odnose između opasnih supstanci i smetnji od kojih pate vojnici koji su sudjelovali u Zaljevskom ratu, zvanih "sindrom Zaljevskog rata".

Izvješće se temelji na podacima dobivenim istraživanjem okoliša prema kojima je zaključeno da izlaganje takvim supstancama može uzrokovati povećanu opasnost od raka pluća.

Najčešći simptomi odnose se na neurološke probleme, glavobolje, depresije, slabost, bol u mišićima i respiratorne probleme.

Približno 100 tisuća od 700 tisuća vojnika koji su sudjelovali u sukobu imali su najmanje jedan od tih simptoma. Britanski, francuski i kanadski vojnici također su se na njih žalili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙