FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Iračku pobunu pomažu saveznici iz Sirije-WP

WASHINGTON,8. prosinca 2004.(Hina) - Američka vojna obavještajna službazaključila je da pobunom u Iraku u većoj mjeri nego što se mislilorukovode pristaše Sadama Huseina koji su se sklonili u Siriju, piše usrijedu dnevnik The Washington Post.
WASHINGTON,8. prosinca 2004.(Hina) - Američka vojna obavještajna služba zaključila je da pobunom u Iraku u većoj mjeri nego što se mislilo rukovode pristaše Sadama Huseina koji su se sklonili u Siriju, piše u srijedu dnevnik The Washington Post.

List piše da su vojni obavještajni dužnosnici tijekom nedavnih borbi u Falluji, Bagdadu i drugdje u sunitskom trokutu prikupili informacije prema kojima nekolicina visokih dužnosnika iračke stranke Baas prikuplja novac iz privatnih izvora u Saudijskoj Arabiji i Europi i predaje ga pobunjenicima.

U nekim slučajevima dokazi upućuju na to da članovi Baasa iz daljine upravljaju operacijama u Iraku, piše WP, navodeći da je američka vojska u Falluji otkrila prijemnik signala za globalno satelitsko pozicioniranje u tvornici bombi koji je sadržavao upute koje potječu iz zapadne Sirije.

Zabrinutost ulogom Sirije u Iraku izrazili su u razgovorima za Post irački predsjednik Ghazi Yawar i jordanski kralj Abdullah.

Yawar je kazao kako ostaci režima Sadama Huseina "ometaju i potkopavaju politički proces" u Iraku.

Abdullah je rekao da vlade SAD-a i Iraka vjeruju da "strani borci dolaze preko sirijske granice i da su bili obučavani u Siriji".

SAD provodi pritisak na Siriju kako bi uhitila ili protjerala iračke baasiste, piše list pozivajući se na povjerljivo obavještajno izvješće.

Post također piše, pozivajući se na dužnosnike obrane, da novi obavještajni podaci o pobuni u Iraku sugeriraju da su u američke operacije u Iraku prodrli agenti pobunjenika i njihovi simpatizeri, posebice u Zelenu zonu u Bagdadu gdje je smješteno američko veleposlanstvo i iračka privremena vlada.

Dodatnu zabrinutost izaziva to što izgleda da pobunjenici koriste neke iračke tvrtke da uđu u američke baze, navodi list neimenovanog dužnosnika obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙