FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribari protiv ukidanja plavog dizela; Ministarstvo za novi model

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu ipoljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) žestoko se protivimogućnosti ukidanja plavog dizela koju je najavio ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, dokiz tog Ministarstva navode da su se za taj prijedlog odlučili zbog svečešće nenemjenske uporabe tog goriva namijenjenog isključivopoljoprivrednicima i ribarima.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) žestoko se protivi mogućnosti ukidanja plavog dizela koju je najavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, dok iz tog Ministarstva navode da su se za taj prijedlog odlučili zbog sve češće nenemjenske uporabe tog goriva namijenjenog isključivo poljoprivrednicima i ribarima.

Predsjednik Ceha ribara Tonči Božanić smatra da ministar ne uzima u obzir posljedice koje bi nastupile primjenom njegova prijedloga po čitav sektor poljoprivrede, a posebice ribarstva, gdje pogonsko gorivo čini i do polovine ukupnih troškova poslovanja.

Iz Ministarstva pak istodobno najavljuju mjere i novi model kojim bi se spriječila zlouporaba. Po tom bi prijedlogu poljoprivrednici i ribari ubuduće kupovali običan dizel, a zatim bi im uz predočenje računa bila vraćena razlika u cijeni, pojasnili su. Dodaju da su u tijeku pregovori s Inom te da bi početkom 2005. trebao biti definiran model.

No, Božanić ističe da je ribarima neprihvatljiv prijedlog prema kojem bi se razlika u cijeni naknadno isplaćivala, jer ribarski sektor nije toliko likvidan da može kreditirati državu.

Ceh ribara smatra da, ako i postoji problem zloupotrebe plavog dizela, tada tome nisu uzrok ribari. Problem neodgovornih pojedinaca, predlažu, potrebno je rješavati češćim inspekcijskim nadzorom, povećati kazne i javno obznanjivati imena prekršitelja.

Božanić je još jednom naglasio kako se ribari ne žele odreći svojih stečenih prava za koja su se izborili, a koje imaju i svi ribari Mediterana. Talijanski ribari, navodi Božanić, ne samo da imaju jeftinije plavo gorivo od hrvatskih ribara, nego na njega ne plaćaju ni PDV. "Nije nam u interesu da, ukoliko se ove najave ostvare, ponovno odlazimo u Italiju krcati njihovo plavo gorivo", kazao je Božanić.

Napominje i kako bi se za jednu kočaricu koja mjesečno troši 15 tona goriva, na ime razlike u cijeni morala samo u jednom mjesecu osigurati dodatno oko 30.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙