FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković: prijedlog zakona o morskom ribarstvu neće u hitnu proceduru

SPLIT, 14. prosinca 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković danas je na sastanku s ribarima uSplitu rekao da prijedlog zakona o morskom ribarstvu neće ići u hitnuproceduru.
SPLIT, 14. prosinca 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković danas je na sastanku s ribarima u Splitu rekao da prijedlog zakona o morskom ribarstvu neće ići u hitnu proceduru.

Taj su zakonski prijedlog ribari u zadnje vrijeme oštro kritizirali tvrdeći da je loš i štetan po njih i ribarstvo.

"Činjenica je da se naše zakonodavstvo mora uskladiti sa zakonskim aktima Europske unije što podrazumijeva neizbježnost hitne procedure, no naš je prioritet kvalitetan i dugoročni zakon koji će biti jamstvo zaštite hrvatskih ribara i njihovih interesa i zato smo odgodili njegovo donošenje", kazao je Čobanković.

Ministar Čobanković je rekao ribarima da će se početkom iduće godine krenuti s pripremama za donošenje i njima prihvatljivog Zakona o morskom ribarstvu.

Na izuzetno dobro posjećenom sastanku s predstavnicima svih ribarskih asocijacija i 50-ak ribara, na kom se raspravljalo o nacionalnoj ribarskoj politici i strategiji razvitka ribarstva, Čobanković je također najavio gradnju ribarske flote i gradnju ribarskih luka. Ti su projekti, rekao je, dovršeni i čekaju da se o njima očituje Vlada.

Ministar se osvrnuo i na razne zloporabe koje su se javljale kod korištenja prava na subvencioniranje plavog dizela. Kazao je kako Vlada u dogovoru s Inom ozbiljno razmatra drukčiji model subvencioniranja nafte.

Predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Tonči Božnić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je odgođeno donošenje Zakona o ribarstvu.

U tom zakonskom prijedlogu nije bila sporna samo odredba po kojoj bi se omogućavalo izdavanje povlastica stranim državljanima za gospodarski ribolov, nego je takav zakon u startu u cijelosti išao na štetu ribara, rekao je.

Istaknuo je također, kako je kazao, permanentnu nebrigu svih dosadašnjih vlada prema strategiji ribarstva, naglasivši kako su ribari unatoč takvom maćehinskom odnosu države prema njima uspjeli opstati.

Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Petar Baranović kazao je da Hrvatska ima pogrešan pristup u kreiranju ribarstvene politike, posebno istaknuvši divljanje cijena plavog dizela i restrikcije u pravu na poticaje. Hrvatske ribare ne ugrožavaju, kako je rekao, samo Talijani nego i vlastita država, a Božanić je pozvao Vladu da do ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne uvodi nove restrikcije prema ribarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙