FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Skupštini HOK-a o prioritetima u 2005. godini

ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Najveći naglasci u radu Hrvatskeobrtničke komore (HOK) u 2005. godini bit će u području zastupanjainteresa obrtništva, tj. aktivnijom ulogom i inzistiranjem napartnerskom odnosu sa državom u predstojećim izmjenama zakonskeregulative u skladu sa zakonodavstvom EU, budući da će se veliki brojzakona donositi po hitnoj proceduri.
ZAGREB, 8. prosinca 2004. (Hina) - Najveći naglasci u radu Hrvatske obrtničke komore (HOK) u 2005. godini bit će u području zastupanja interesa obrtništva, tj. aktivnijom ulogom i inzistiranjem na partnerskom odnosu sa državom u predstojećim izmjenama zakonske regulative u skladu sa zakonodavstvom EU, budući da će se veliki broj zakona donositi po hitnoj proceduri.

Istaknuto je to na danas održanoj Godišnjoj skupštini HOK-a na kojoj je usvojen Program rada i financijski proračuna za 2005. godinu.

Govoreći na Skupštini, predsjednik HOK-a Stjepan Šafrana istaknuo je kako uskoro predstoji i rasprava o izmjenama Zakona o obrtu, prema kojima bi HOK dobio veće javne ovlasti. Naime, predviđeno je da izdavanje obrtnica i vođenje obrtnog registra prijeđe u ingerenciju HOK-a, te bi tako Komora postala potpuni servis obrtnicima.

Šafran je također istaknuo kako je 2004. godina bila burna, ali sa vidljivim rezultatima, što se posebice odnosi na unapređenje strukovne izobrazbe, čija se višegodišnja loša kvaliteta odrazila na kadrove zaposlene u gospodarstvu.

Posljedica takvog obrazovanja, dodao je, očituje se u tome da je danas gotovo nemoguće pronaći dobrog majstora. Stoga je potpisom Sporazuma o izradi jedinstvenih nastavnih programa za strukovne škole sa nadležnim ministarstvima napravljen veliki pomak, no ostaje problem slabog interesa, djece i roditelja, za upise u takve škole.

Potrebno je zato raditi na povećanju interesa za obrtnička zanimanja, stvoriti kvalitetan sustav za izobrazbu majstora, a nakon i toga sustav za daljnje obrazovanje majstora.

HOK će i u 2005. godini posebnu pažnju posvetiti strukovnom obrazovanju, i to, kroz redovni školski program, izradu nastavnih planova i programa za jedinstveni model obrazovanja.

U svrhu promicanja hrvatskih obrtničkih proizvoda, Komora će i dalje organizirati nastupe na najvažnijim međunarodnim obrtničkim sajmovima. Tijekom sljedeće godine proširit će se i aktivnosti novoosnovane Savjetodavne službe, nastavit će se međunarodna suradnja, jačanje i povezivanje cehova, sekcija i branši, strukovno okupljanje te aktivnosti na okrupnjavanju kapaciteta obrtnika i povećanju njihove konkurentnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙