FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić na proslavi Dana Komiže

KOMIŽA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić,sudjelujući u proslavi Dana grada Komiže, izjavio je danas novinarimada hoće li premijer i kada razriješiti ravnatelja POA-e JoškaPodbevšeka ovisi tome koliku će važnost pridati materijalima "skojima danas raspolaže".
KOMIŽA, 6. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić, sudjelujući u proslavi Dana grada Komiže, izjavio je danas novinarima da hoće li premijer i kada razriješiti ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka ovisi tome koliku će važnost pridati materijalima "s kojima danas raspolaže".

Podsjetio je da je premijeru Ivi Sanaderu potkraj prošlog tjedna dao neke nove dokaze o "slučaju POA-e" i rekao da nakon toga očekuje brzo rješenje tog pitanja.

Na svečanoj sjednici komiškoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Nikole gradonačelnik Vicko Mardešić predsjedniku Mesiću uručio je grb grada Komiže kao zahvalu za sve što je učinio u promicanju toga mjesta u Hrvatskoj i svijetu.

Mesić je, podsjetivši na ulogu komiških ribara u hrvatskoj povijesti, ustvrdio da nije bilo njih i drugih ribara, danas ne bismo mogli biti ponosni na otoke koje Hrvatska ima. "Međutim", poručio je, "danas kad su ti otoci i ribarstvo na njima zamrli, moramo ih znati ponovno oživjeti, a to se može turizmom, ribarstvom i ulaganjem u slobodne gospodarske zone, jer su mogućnosti unutrašnjosti otoka velike. No za to su potrebni zakonski propisi koji će privlačiti ulagače, u prvom redu u visoku tehnologiju i izvoz." Dodao je kako će to otvoriti nova radna mjesta i omogućiti nova ulaganja i rast zaposlenosti.

Upravo se zbog toga ne treba plašiti ulaska u Europsku uniju jer prihvaćanjem europskih standarda možemo samo dobiti kao i sve zemlje koje su već postale ili će postati članicama, rekao je i upozorio da istodobno moramo zaštititi nacionalno bogatstvo.

Na svečanoj sjednici predsjedniku Mesiću uručio je predsjednik udruge "Ars Halieutica" Joško Božanić povelju kao priznanje za pokroviteljstvo nad hrvatskim sudjelovanjem na ovogodišnjoj svjetskoj izložbi brodova u Brestu, na kojoj je predstavljena komiška gajeta falkuša. Prigodnim se riječima nazočnima obratio i Joao Felipe Galvao de Salvaho, direktor festivala brodova na Svjetskoj izložbi u Lisabonu 1998., na kojoj je falkuša prvi out predstavljena svijetu.

Predsjednik je zatim, nakon susreta s građanima na kavi, nazočio tradicionalnom činu obrednog spaljivanja barke pred župnom crkvom u Komiži, koja se svake godine na blagdan sv. Nikole žrtvuje za sve pomorce, te misi s procesijom.

Nakon kratke vožnje falkušom, povijesnom komiškom ribarskom barkom, koju je prije nekoliko godina od zaborava spasila skupina entuzijasta udruge "Ars Halieutice", pretvorivši je u hrvatski kulturni nacionalni ponos i simbol bogate ribarske tradicije, predsjednik Mesić je u razgovoru s komiškim ribarima čuo o njihovim teškoćama iz prve ruke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙