FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Još nije poznat identitet kupca Juganskneftegaza

MOSKVA, 20. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Financijski analitičari i ruskevlasti nadmetali su se u ponedjeljak u odgonetanju identitetatajnovite tvrtke koja je na nedjeljnoj aukciji kupila Jukosovu glavnuproizvodnu jedinicu Juganskneftegaz.
MOSKVA, 20. prosinca 2004. (Hina/dpa) - Financijski analitičari i ruske vlasti nadmetali su se u ponedjeljak u odgonetanju identiteta tajnovite tvrtke koja je na nedjeljnoj aukciji kupila Jukosovu glavnu proizvodnu jedinicu Juganskneftegaz.

Savezni imovinski fond objavio je da nema nikakvih informacija o financijskim izvorima Baikalfinansgrupa koji je na aukciji za 9,37 milijardi dolara kupio 76,7 postotni udio u Juganskenftegazu.

Investicijska kompanija UFG sa sjedištem u Moskvi također je izjavila da je riječ o tajanstvenom poduzeću čija pozadina nije poznata.

Tajnoviti kupac mora u roku od 14 dana platiti puni iznos ili će izgubiti polog od 1,7 milijardi dolara i kupljenu imovinu, naglasio je ruski ministar pravosuđa Aleksander Buxman.

"Ako tvrtka koja je pobijedila na aukciji ne plati na vrijeme, Juganskneftegaz bi mogao postati vlasništvo ruske vlade", kazao je Buxman novinarima, dodajući da bi se na aukciji mogli naći i ostali dijelovi Jukosa budući da kompanija nije podmirila sve svoje dugove.

Ishod aukcije Juganskneftegaza poremetio je planove Kremlja da ponovno stekne veći utjecaj nad ruskim naftnim sektorom.

Istodobno su se pojavile spekulacije da je Baikalfinansgrup trebao tek zaštititi pravog kupca od pravnih rizika, obuhvaćenih sudjelovanjem u aukciji koju je američki sud u Houstonu proglasio nevažećom.

Vladin favorit Gazprom i privatna kompanija Sugutneftegaz opovrgnuli su bilo kakvu povezanost s pobjednikom aukcije a istrage o službenoj adresi Baikalfinansgrupa u ruskom gradu Tveru pokazale su da tamo nema traga navedenoj kompaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙