FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sergej Lavrov završio radni posjet Hrvatskoj

ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslovaSergej Lavrov završio je u petak poslije podne radni posjet Hrvatskojrazgovorom sa svojim hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom o ukupnimbilateralnim odnosima, uključujući gospodarsku suradnju, te omultilateralnoj suradnji, stanju u regiji i borbi protiv terorizma.
ZAGREB, 10. prosinca 2004. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov završio je u petak poslije podne radni posjet Hrvatskoj razgovorom sa svojim hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom o ukupnim bilateralnim odnosima, uključujući gospodarsku suradnju, te o multilateralnoj suradnji, stanju u regiji i borbi protiv terorizma.

"Hrvatska i Rusija razvijaju izrazito dobre prijateljske odnose. Između naše dvije države nema nikakvih otvorenih pitanja tako da se naši razgovori nisu svodili na rješavanje problema nego na učvršćivanje suradnje", rekao je Žužul u izjavi za novinare nakon sastanka.

Daljnje jačanje gospodarske suradnje, kao i projekt Družba-Adria, bili su među temama svih razgovora koje je Lavrov održao u petak u Zagrebu. Lavrov se sastao s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom.

Ruski ministar rekao je novinarima nakon susreta sa Žužulom da "postoji zajednički interes za unapređenje investicijske suradnje, pogotovo na području energetike i turizma". Dodao je da je dogovoreno da će se raditi na usavršavanju pravne baze hrvatsko-ruskih odnosa, odnosno na sklapanju ugovora koji će doprinjeti učinkovitijem razvoju gospodarske suradnje.

"Razgovarali smo i o projektu Družba-Adria i dogovorili se da nastavimo s radom na svim ekološkim studijama koje bi pokazale ne samo gospodarsku isplativost nego i ekološku opravdanost takvog projekta", istaknuo je Žužul.

Ministar Lavrov je u razgovoru s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom izrazio zainteresiranost Rusije za što skoriji početak realizacije projekta "Družba Adria", no istodobno je rekao kako Rusija razumije rasprave koje se u Hrvatskoj vode u vezi s mogućim utjecajem tog projekta na okoliš. Ujedno je iznio mišljenje da bi realizacija projekta "Družba Adria" ojačala poziciju Hrvatske u Europskoj uniji.

"Zadovoljni smo činjenicom da su hrvatske vlasti pokazale interes za realizaciju projekta Družba-Adria", rekao je Lavrov novinarima i dodao da ruske vlasti s uvažavanjem prihvaćaju potrebu Hrvatske da razmotri sva pitanja koja se tiču ekološke strane projekta.

"Dobili smo uvjeravanja da će se u odlučivanju o tom projektu hrvatska strana voditi isključivo ekološkim pitanjima, a elementi koje nemaju veze s ekologijom neće se uzimati u obzir", istaknuo je.

Šeks i Lavrov suglasili su se da su parlamentarni odnosi jedan od najvažnijih temelja bilateralnih odnosa.

Dvojica ministara također su razgovarala o budućnosti međunarodnih institucija, kao što su UN i OESS, i ulogama Hrvatske i Rusije u sklopu tih institucija. Na dnevnom redu razgovora bio je i nacrt bilateralnog sporazuma o borbi protiv organiziranog kriminala koji je trenutačno u razmatranju.

Žužul je rekao da postoji obostrani interes za liberalizaciju viznog režima te da će se tim povodom početkom idućeg mjeseca u Moskvi održati konzultacije konzularnih odjela dvaju ministarstva vanjskih poslova, a da će nakon toga biti potpisan sporazum nalik onome kakav Ruska Federacija ima s Italijom, Francuskom i Njemačkom.

Upitan kada će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Hrvatsku, Lavrov je rekao da Putin nije zaboravio na poziv koji je tijekom današnjih razgovora ponovno uputio predsjednik Mesić. Do tog posjeta će svakako doći kada se usuglase termini, izjavio je Lavrov nakon razgovora s Mesićem.

Žužul je izrazio čvrstu uvjerenost da je posjetom Lavrova u Hrvatskoj otvoreno jedno novo poglavlje u kojem će se dobri i prijateljski odnosi između dvije države još više konkretizirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙