FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početkom 2005. ustrojit će se registar koncesija

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Krajem siječnja iduće godine trebaobi se ustrojiti registar koncesija, jedinstvena elektroničkaevidencija ugovora o svim koncesijama na području Hrvatske.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Krajem siječnja iduće godine trebao bi se ustrojiti registar koncesija, jedinstvena elektronička evidencija ugovora o svim koncesijama na području Hrvatske.

Do 26. siječnja, naime, davatelji svih važećih koncesija Ministarstvu financija trebali bi dostaviti podatke i priložiti ugovore o koncesiji.

Proizlazi to iz Pravilnika o ustroju i vođenju Registra koncesija kojeg je Ministarstvo financija 26. studenoga objavilo u Narodnim novinama čime je Pravilnik i stupio na snagu, a davateljima koncesija dan je rok od 60 dana da dostave tražene podatke.

U registru će se evidentirati podatci iz ugovora koje s koncesionarima sklopi Vlada, odnosno mjerodavno ministarstvo, ili izvršno tijelo županije, odnosno grada i općine.

Za ugovore o koncesijama sklopljene prije stupanja na snagu Pravilnika davatelji koncesije podatke i ugovore, u izvorniku ili kao ovjeren preslik, trebaju dostaviti u roku 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika, dok će za svaki novi ugovor trebati prijaviti i dostaviti tražene dokumente u roku sedam dana od dana potpisivanja ugovora. Registru će trebati prijaviti i svaku promjenu ili dopunu ugovora o koncesiji.

Registrom će se osiguravati i evidencija plaćanja naknade koja će biti dostupna davatelju koncesije.

Tako će se u registru evidentirati i je li korisnik koncesije podmirio sve svoje obveze utvrđene ugovorom. Ako korisnik koncesije nije podmirio dug iz prethodnog razdoblja, svakom sljedećom uplatom najprije se podmiruje zaostali dug po redoslijedu dospijeća, i to tako da se prvo podmiruje iznos obračunane zakonske zatezne kamate za pojedinu ratu, a zatim iznos rate, predviđeno je Pravilnikom.

Pravilnik jamči i javnost registra, ali i određuje koji će se podatci smatrati javnim - naziv davatelja koncesije, matični broj davatelja koncesije, naziv/ime korisnika koncesije, datum početka ostvarivanja koncesije, datum isteka koncesije, naziv (vrsta) koncesije i lokacija koncesije.

Ti će javni podatci biti, uz naknadu, dostupni pravnim i fizičkim osobama te građanima na Internet stranici Ministarstva ili u samom Ministarstvu financija.

Prema Pravilniku, ugovori, prijave za upis, kao i prijave promjena i druga dokumentacija o promjenama ugovora o koncesiji čine zbirku isprava koje se pohranjuju i u izvorniku čuvaju u Ministarstvu.

Pravilnik pak omogućava i da poslove vođenja registra koncesija Ministarstvo financija povjeri drugoj pravnoj osobi.

Taj bi tehnički dio posla, kako se doznaje, najvjerojatnije mogao biti povjeren Financijskoj agenciji (FINA), u sklopu postojećih poslova koje FINA radi za državu.

Davateljima koncesija koji te koncesije trebaju prijaviti u idućih nešto više od mjesec dana svi potrebni obrasci prijave dostupni su na Internet stranici Ministarstva (www.mfin.hr), a prijave i ugovor, ili njegovu presliku, treba poslati Ministarstvu financija kao preporučenu pošiljku s povratnicom ili dostaviti osobno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙