FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Labus: Ashdown prekoračio ovlasti

BEOGRAD, 19. prosinca 2004. (Hina) - Potpredsjednik srbijanske vladeMiroljub Labus izjavio je da je visoki predstavnik međunarodnezajednice u BiH Paddy Ashdown "prekoračio svoje ovlasti kada jesmijenio dužnosnike Republike Srpske zbog nesuradnje s Haškimtribunalom".
BEOGRAD, 19. prosinca 2004. (Hina) - Potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus izjavio je da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown "prekoračio svoje ovlasti kada je smijenio dužnosnike Republike Srpske zbog nesuradnje s Haškim tribunalom".

"Reakcija vlade Srbije na taj Ashdownov postupak je negativna", rekao je Labus, u subotu navečer gostujući na državnoj televiziji, te je dodao da takva odluka "destabilizira ne samo BiH, nego i regiju". Labus je ocijenio "će posljedice takve odluke biti negativne", iako su možda, Ahdownu "namjere bile dobre".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown zbog nesuradnje s Haškim sudom nametnuo je kazne Republici Srpskoj, ukinuo entitetsko ministarstvo obrane, uspostavio jedinstvenu policiju te smijenio više obavještajnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba.

U vezi s izjavom visokog predstavnika za BiH da se ne može isključiti ni ukidanje Republike Srpske, Labus je kazao "da je Daytonski sporazum, koji predviđa njeno postojanje, međunarodni ugovor i njegova jednostrana promjena ne može biti dobra".

Nezadovoljan odlukama Paddya Ashdowna srpski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva i njegov trenutačni predsjedavatelj Borislav Paravac dostavio je u subotu svojoj Srpskoj demokratskoj stranci kuvertiranu ostavku na tu dužnost.

Ranije su iz istog razloga ostavke već podnijeli premijer RS Dragan Mikerević i šef bosanskohercegovačke diplomacije Mladen Ivanić.

"Moja ostavka je kuvertirana u SDS-u, na raspolaganju je stranci i ako stranka ocijeni da trebam napustiti dužnost spreman sam to učiniti", rekao je Paravac za Radio RS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙