FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SURADNJA S HAŠKIM SUDOM DRŽAVNI INTERES

BEOGRAD,22. studenoga 2004.(Hina) - Puna suradnja s Haškim sudomdržavni je interes i Srbije i Republike Srpske i ona se mora odvijatina svim razinama, od predaje tom sudu svih neophodnih dokumenata, douhićenja i izručenja svih haških optuženika ukoliko izostane njihovadobrovoljna predaja, suglasili su se u ponedjeljak u Beogradu nazajedničkom sastanku predsjednik Srbije Boris Tadić i premijerVojislav Koštunica, te predsjednik i premijer Republike Srpske DraganČavić i Dragan Mikerević.
BEOGRAD,22. studenoga 2004.(Hina) - Puna suradnja s Haškim sudom državni je interes i Srbije i Republike Srpske i ona se mora odvijati na svim razinama, od predaje tom sudu svih neophodnih dokumenata, do uhićenja i izručenja svih haških optuženika ukoliko izostane njihova dobrovoljna predaja, suglasili su se u ponedjeljak u Beogradu na zajedničkom sastanku predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, te predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Dragan Mikerević.

"Neophodna je puna suradnja s Haškim sudom, koja znači i predaju haških optuženika. Najbolje bi rješenje bila njihova dobrovoljna predaja, ali ako to izostane, uslijedit će uhićenja i izručenja", kazao je srbijanski predsjednik novinarima nakon sastanka s čelnicima Republike Srpske.

Negativan izvještaj glavne tužiteljice Carle del Ponte u utorak u New Yorku vrlo brzo bi mogao proizvesti teške posljedice po Srbiju, kazao je Tadić, dok je predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić pozvao sve haške optuženike na dobrovoljnu predaju Haškom sudu, imajući u vidu da je Republika Srpska, po njegovim riječima, u puno težoj situaciji od Srbije, jer "iznad sebe" ima visokog predstavnika međunarodne zajednice.

"Republika Srpska zbog svoje nesuradnje s Hagom koči napredak Bosne i Hercegovine u euroatlantskim integracijama i ozbiljno ugrožava Daytonski sporazum. Imamo najave iz raznih međunarodnih krugova u Sarajevu da Republika Srpska, ako i dalje bude kočnica za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, može očekivati sankcije", kazao je Čavić.

Boraveći u Beogradu početkom listopada, glavna tužiteljica Carla del Ponte je kazala da je 23. studenoga, kad ona podnosi izvješće o suradnji Vijeću sigurnosti UN-a, rok do kojeg vlasti u Beogradu trebaju konkretno, prvenstveno uhićenjima i izručenjima haaških bjegunaca, potvrditi spremnost na suradnju s Haškim sudom.

Predsjednik tog suda Theodor Meron je prije nekoliko dana, u obraćanju Općoj skupštini UN-a, suradnju Beograda ocijenio kao "gotovo nepostojeću".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙