FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Novac za Karadžića skuplja se preko interneta

BANJA LUKA, 1. prosinca 2004. (Hina) - Istodobno dok policija RepublikeSrpske traga za bivšim predsjednikom RS i haškim optuženikom RadovanomKaradžićem, a međunarodna zajednica na čelu sa SAD i zemljama EUnastoji onemogućiti mrežu koja ga podupire u bijegu, Karadžićevisimpatizeri putem interneta prikupljaju novac za njegovo uspješnoskrivanje.
BANJA LUKA, 1. prosinca 2004. (Hina) - Istodobno dok policija Republike Srpske traga za bivšim predsjednikom RS i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem, a međunarodna zajednica na čelu sa SAD i zemljama EU nastoji onemogućiti mrežu koja ga podupire u bijegu, Karadžićevi simpatizeri putem interneta prikupljaju novac za njegovo uspješno skrivanje.

Pokret koji sebe naziva Otačestvenim pokretom Obraz (www.srb-obraz.org) poziva građane da pomognu kampanju pod nazivom "Svaki je Srbin Radovan" kojom, kako se ističe na njegovoj internet stranici, "želi, u okviru svojih mogućnosti, pružiti doprinos borbi za obranu najvećeg živog Srbina - dr. Radovana Karadžića".

Na web-stranici Obraza, na kojoj se o Karadžiću govori kao o nacionalnom heroju te se ističe "izuzetan odaziv srbskog naroda ovom pothvatu", objavljen je i broj žiro-računa kod Vojvođanske banke za potporu kampanji.

Prema brojevima kontakt-telefona može se zaključiti da je Otačestveni (staroslavenski: otadžbinski, odnosno domovinski) pokret Obraz "instaliran" u Srbiji, a koordinator za Republiku Srpsku je Siniša Marković, donedavni glasnogovornik i jedan od članova vodstva Demokratskog narodnog saveza, političke stranke koja je nastala nakon raspada Srpskog narodnog saveza na čijem je čelu bila nekadašnja predsjednica RS Biljana Plavšić koja trenutno, na temelju osude haškoga tribunala, izdržava zatvorsku kaznu u Švedskoj.

Na siteu se može doznati da je predsjednik Glavnog odbora Otačestvenog pokreta Obraz Mladen Obradović. On u prigodnom intervjuu otkriva da su upravo pripadnici ovog Pokreta u vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II. (u lipnju prošle godine) Banjoj Luci raspačavali postere s likom Radovana Karadžića na prostoru franjevačkog samostana Petrićevac, mjestu na kojemu je Papa proglasio blaženim Banjalučanina Ivana Merza, kojega Mladen Obradović kvalificira kao "jednog od preteča ustaškog pokreta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙