FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mikerević: Ashdownova odluka diktat bez presedana

BANJA LUKA, 16. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Republike SrpskeDragan Mikerević je u obraćanju javnosti u četvrtak navečer ocijenioda sankcije koje je ranije visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdownnametnuo RS-u predstavljaju "diktat bez presedana" koji znači najavuizmjena ustava RS i BiH bez sagledavanja posljedica.
BANJA LUKA, 16. prosinca 2004. (Hina) - Premijer Republike Srpske Dragan Mikerević je u obraćanju javnosti u četvrtak navečer ocijenio da sankcije koje je ranije visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown nametnuo RS-u predstavljaju "diktat bez presedana" koji znači najavu izmjena ustava RS i BiH bez sagledavanja posljedica.

"Poruke visokog predstavnika institucijama predstavljaju diktat bez presedana kojim se svi obavezuju na bespogovorno prihvaćanje ideja i projekata visokog predstavnika o organiziranju društva u RS i BiH, bez obzira što postoje Ustavi i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Tu mislim prije svega na zahtjeve za prijenos nadležnosti vojske i policije na razinu BiH" izjavio je Mikerević.

Mikerević je dodao da je Vlada RS "i bez prijetnji i ucjena" spremna i odlučna dosljedno ostvarivati zakonom utvrđene obaveze, pa i one koje se tiču suradnje sa Haškim tribunalom "jer je svjesna odgovornosti pred građanima i međunarodnom zajednicom".

Premijer RS osvrnuo se i na mjere koje je izrekla američka administracija, a kojima se rukovodstvu Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) zabranjuje ulazak u SAD, što će biti na snazi dok ove političke stranke ne dokažu punu suradnju sa Tribunalom u Haagu.

"Utemeljeno je postaviti pitanje kako poslije takvih mjera članovi tih stranaka u organima RS i BiH mogu obavljati svoje funkcije u skladu s ustavom i zakonima, pa i zahtjevima međunarodne zajednice", rekao je Mikerević.

Devet policijskih i obavještajnih dužnosnika iz reda bosanskih Srba smijenjeno je u četvrtak odlukom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Paddyja Ashdowna koji je istodobno naložio ukidanje ministarstava obrane Republike Srpske i Federacije BiH kao i uspostavu policijskih struktura na državnoj razini.

Ashdown je novinarima u Sarajevu kazao da je najnovije mjere poduzeo zbog toga što vlasti RS nisu privele niti jednog optuženog za ratne zločine za kojima traga Haaški tribunal a to je opet razlogom ponovljene odluke NATO-a da ne primi BiH u program "Partnerstva za mir".

U sklopu opsežnih sankcija protiv vlasti bosanskih Srba Ashdown je također naložio zatvaranje brojnih objekata Vojske Republike Srpske (VRS) za koje se pretpostavlja da su ih kao sklonište koristili haaški bjegunci poput Ratka Mladića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙