FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak svjetskih burzovnih indeksa

NEW YORK, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - U tjednu obilježenomnizom vijesti o preuzimanjima tvrtki, povoljnim Fedovim ocjenamastanja američkog gospodarstva i dobrim poslovnim izvješćima kompanija,vrijednosti indeksa svih redom najznačajnijih svjetskih tržištadionica zabilježile su rast, no njihovi dobitci bili su djelomicepritisnuti ponovnim oštrim skokom cijena nafte iznad 46 dolara.
NEW YORK, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - U tjednu obilježenom nizom vijesti o preuzimanjima tvrtki, povoljnim Fedovim ocjenama stanja američkog gospodarstva i dobrim poslovnim izvješćima kompanija, vrijednosti indeksa svih redom najznačajnijih svjetskih tržišta dionica zabilježile su rast, no njihovi dobitci bili su djelomice pritisnuti ponovnim oštrim skokom cijena nafte iznad 46 dolara.

Njujorški Dow Jones dobio je proteklog tjedna na vrijednosti jedan posto, dosegnuvši 10.649 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je oko 0,3 posto, na 2.135 bodova.

Okončavši dugu bitku za preuzimanje, Oracle je poboljšao svoju ponudu za kupnju People Softa na 26,5 dolara po dionici nakon ranije ponuđenih 24 dolara, odnosno na ukupno 10,3 milijardi dolara. Cijena dionica Oracle-a skočila je pritom za deset posto, a PeopleSofta za 10,3 posto. Optimizam ulagača podigla su i očekivanja sklapanja novih poslova, među kojima i sporazum Honeywell Internationala da kupi britanski Novar za 1,5 milijardu dolara. Dionice Honeywella ojačale su tri posto. Ulagače je razveselila i vijest da je Sprint Corp.postigao dogovor o kupnji Nextel Communicationsa za oko 35 milijardi dolara, što je podiglo cijenu Sprintovih dionica za 1,2 posto.

"Još to nije manija spajanja, no imamo sporazume Oracle-a i PeopleSofta, pa Sprinta i Nextela i Honeywell koji kupuje Novar", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu dionica John Forelli, portfelj menadžer iz Independence Investments LLC. Dodao je da postoje špekulacije da će 2005. biti značajna godina za spajanja i akvizicije, kako kompanije nastoje rasti a profitne se margine smanjuju. "Ovi dani podsjećaju tržište da korporativna Amerika ima goleme količine novca i da ih je spremna potrošiti", kazao je on.

Cijene dionica porasle su i nakon što je američka središnja banka Fed, na čelu s guvernerom Alanom Greenspanom, donijevši očekivanu odluku o petom ovogodišnjem porastu kamatnih stopa, ponovno uvjerila ulagače da je inflacija pod kontrolom a rast američkog gospodarstva umjeren unatoč ranijem poskupljenju energenata."Greenspan je kazao da gospodarstvo ide naprijed dovoljno snažno te da ga porast kamatnih stopa neće previše usporiti. Mislim da je to potaknulo rast burzovnih indeksa", izjavio je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri The Boston Co. Asset Management.

Značajniji dobitci zabilježeni su i u američkom bankarskom i financijskom sektoru, unatoč tomu što im porast kamatnih stopa otežava ostvarivanje zarada na kreditiranju. Dionice American Expressa ojačale su 1,7 posto, Citigroupa 0,2 posto, a JP Morgan Chase & Co za 1,3 posto.

Po dobitcima su se posebno isticale dionice tehnološkog sektora, nakon vijesti da bi Veritas Corp. mogao biti preuzet. Dionice su mu pritom skočile za 8,7 posto. Ojačale su i dionice vodećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, za 2,7 posto, nakon što je RBC Capital Markets podigao procjene Intelovih tromjesečnih prihoda za 500 milijuna dolara.

No, krajem tjedna tehnološke su se dionice našle pod pritiskom dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon trodnevnih uzastopnih dobitaka, potaknute viješću da će proizvođač softvera Symantec kupiti Veritas Software. Dionice Symanteca su potonule 8,2 posto, a Veritasa 0,4 posto. Blue-chip dionice bile su istodobno pogođene lošim vijestima iz Pfizera o njegovom lijeku za artritis Celebrex, i skokom cijena nafte iznad 46 dolara po barelu. "Općenito mislim da je tržište uzelo mali predah, a Nasdaq je, čini se, podnio najveći teret gubitaka", izjavio je Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama u The Boston Co. Asset Managementu. Nakon tri dana dobitaka ulagači su odlučili ubilježiti profite i to je jedan od čimbenika koji je pritisnuo tržišta, dodao je Williamson.

Europska tržišta u proteklom su tjednu zabilježila nove najviše razine cijena dionica u zadnje gotovo dvije i pol godine, no njezini su dobitci na tjednoj razini bili ograničeni, dijelom zbog ponovnog oštrog skoka cijena nafte preko 46 dolara po barelu. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao tek 0,04 posto, na 4.696 bodova, a frankfurtski DAX 0,2 posto, dosegnuvši 4.182 boda.

Posebno su se isticale dionice Londonske burze (LSE), koje su skočile za gotovo 26 posto, nakon što joj je njezin rival Deutsche Boerse pristupio s ponudom za kupnju teškom 1,3 milijardi funta ali ju je LSE odbila. Poticaj jačanju europskih dionica dale su i izjave iz Feda, koji je u svojem priopćenju objavio da najveće svjetsko gospodarstvo nastavlja rasti po umjerenoj stopi.

Od značajnijih se dobitnika isticao britanski bankarski sektor, predvođen bankom Lloyds TSB, čije su dionice ojačale 2,9 posto, nakon što je izvijestila kako očekuje da će njezina zarada u ovoj godini biti u skladu s očekivanjima tržišta. Njezin rival, britanski HBOS, zabilježio je rast cijena dionica od 1,5 posto. Dionice Alliance & Leicester ojačale su gotovo jedan posto po objavi da je njezino ovogodišnje poslovanje u skladu s očekivanjima tržišta.

Dobitke je ostvario i sektor proizvođača softvera pod utjecajem objave bolje od očekivanja tromjesečne dobiti američkog lidera industrije softvera Oracle Corp. Pritom su dionice njemačkog softverskog diva SAP ojačale za 0,7 posto, a francuskog Business Objects za 1,2 posto. Na strani dobitnika našao se i švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz, čije su dionice ojačale 3,7 posto po objavi rasta prihoda u studenome za 24 posto, nadmašivši očekivanja koja su ionako bila visoka zbog posebne prodaje odjeće kreatora Karla Lagerfelda. Njezin konkurent Inditex, vlasnik lanca trgovina Zara, zabilježio je rast cijena dionica od gotovo jedan posto nakon što je izvijestio o 39-postotnom rastu dobiti u devetomjesečnom razdoblju.

Krajem tjedna indeksi su se spustili s najviših razina u zadnje gotovo dvije i pol godine pod utjecajem slabljenja dionica farmaceutskog sektora i oštrog skoka cijena nafte. Na značajnom gubitku bile su dionice AstraZenece, više od sedam posto, nakon što je ta britansko-švedska tvrtka objavila da su kliničke studije pokazale da njezin lijek Iressa za liječenje raka pluća nije pomogao spriječiti smrt pacijenata. Na strani gubitnika našao se i njemački energetski div E.ON, koji je zabilježio pad cijena dionica od 1,8 posto, po objavi planova o potrošnji gotovo 19 milijardi eura u iduće tri godine na novu opremu i udjele u drugim kompanijama.

Indeks Tokijske burze Nikkei u proteklom je tjednu ojačao gotovo tri posto, dosegnuvši 11.078 bodova

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙