FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena dionica na europskim tržištima

LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uponedjeljak su porasle, predvođene britanskim bankarskim sektorom isoftverskim kompanijama, što je rezultiralo jačanjem najvažnijiheuropskih burzovnih indeksa.
LONDON, 13. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su porasle, predvođene britanskim bankarskim sektorom i softverskim kompanijama, što je rezultiralo jačanjem najvažnijih europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 4.716 bodova. Frankfurtski DAX bio je na dobitku također oko 0,5 posto, popevši se na 4.195 bodova.

Europske dionice su ojačale oko devet posto od sredine kolovoza kako su ulagači uzeli zdravo za gotovo još jednu godinu snažnih gotovinskih tijekova kompanija, no neki analitičari strahuju da se takav trend možda neće nastaviti.

"Jedan od najvećih rizika za tržišta dionica iduće godine bio bi svaki šok vezan uz korporativne novčane tijekove", kazali su u svojem izvješću stratezi pri Merrill Lynchu, dodavši da bi značajniji rast zaliha mogao imati dramatičan utjecaj na novčane tijekove i kreditne rejtinge.

Od dobitnika se danas ističe britanska banka Lloyds TSB, čije su dionice ojačale 2,9 posto, nakon što je izvijestila kako očekuje da će njezina zarada u ovoj godini biti u skladu s očekivanjima tržišta. Njezin rival, britanski HBOS, zabilježio je rast cijena dionica od 1,5 posto.

Dobitke je ostvario i sektor proizvođača softvera, pod utjecajem objave bolje od očekivanja tromjesečne dobiti američkog lidera industrije softvera Oracle Corp. Pritom su dionice njemačkog softverskog diva SAP ojačale za 0,7 posto, a francuskog Business Objects za 1,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je oko 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 10.789 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙