FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. prosinca 2004. godine

ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od14. prosinca 2004. godine
ZAGREB, 14. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 14. prosinca 2004. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.638,32 10.543,22

Tokyo/NIKKEI 10.915,58 10.789,25

London/FTSE-100 4.718,10 4.736,80

Frankfurt/DAX 30 4.229,50 4.219,24

--------------------------------------------------

Cijene dionica na američkim burzama u ponedjeljak su značajno porasle, nakon što je američki proizvođač softvera People Soft prihvatio ponudu Oracle Corp., tešku 10,3 milijardi dolara, a optimizam ulagača porastao zbog očekivanja sklapanja novih velikih poslova preuzimanja.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,9 posto, dosegnuvši 10.638 bodova, što je njegova najviša razina na zatvaranju od ožujka ove godine. Tehnološki Nasdaq indeks poskočio je čak i više, i to gotovo jedan posto, popevši se na 2.148 bodova.

Okončavši dugu bitku za preuzimanje, Oracle je poboljšao svoju ponudu za kupnju People Softa na 26,5 dolara po dionici nakon ranije ponuđenih 24 dolara. Cijena dionica Oracle-a skočila je pritom za deset posto, a People Softa za 10,3 posto.

Optimizam ulagača podigla su i očekivanja sklapanja novih poslova, među kojima i sporazum Honeywell Internationala da kupi britanski Novar za 1,5 milijardu dolara. Dionice Honeywella ojačale su stoga tri posto. Ulagače je razveselila i vijest da je Sprint Corp.blizu postizanja dogovora o kupnji Nextel Communicationsa za oko 35 milijardi dolara, što je podiglo cijenu Sprintovih dionica za 1,2 posto.

"Još to nije manija spajanja, no imamo sporazume Oracle-a i PeopleSofta, pa Sprinta i Nextela i Honeywell koji kupuje Novar", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu dionica John Forelli, portfelj menadžer iz Independence Investments LLC. Dodao je da postoje špekulacije da će 2005. biti značajna godina za spajanja i akvizicije, kako kompanije nastoje rasti a profitne se margine smanjuju. "Današnji dan podsjeća tržište da korporativna Amerika ima goleme količine novca i da ih je spremna potrošiti", kazao je on.

Ulagači čekaju i zasjedanje američke središnje banke Fed u utorak te očekivano podizanje kamatnih stopa za četvrtinu postotnog boda, a posebnu pažnju posvetit će Fedovim ocjenama zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Europska tržišta također su zabilježila skok vrijednosti burzovnih indeksa, ponajviše uslijed jačanja dionica bankarskog i telekom sektora koji je nadjačao gubitke na cijeni dionica naftnih kompanija. Posebno su se isticale dionice Londonske burze (LSE), koje su skočile za gotovo 26 posto, nakon što joj je njezin rival Deutsche Boerse pristupio s ponudom za kupnju teškom 1,3 milijardi funta ali ju je LSE odbila. Londonski Ftse indeks skočio je pritom 0,9 posto, na 4.736 boda, a frankfurtski DAX nešto više od jedan posto, dosegnuvši 4.219 bodova.

Cijene europskih dionica u utorak su nakratko dosegnule nove najviše razine u zadnjih 29 mjeseci, predvođene jačanjem dionica britanske banke HBOS, nakon čega su se našle pod pritiskom slabljenja dionica Vodafonea.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio gotovo 0,4 posto, na 4.718 bodova. No, frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,24 posto, dosegnuvši 4.229 bodova.

Prvotni značajniji poticaj jačanju europskih dionica dale su vijesti iz britanske banke HBOS, koja je objavila da će njezini poslovni rezultati nadmašiti očekivanja tržišta i najavila otkup svojih dionica u idućoj godini u vrijednosti čak 750 milijuna funta. Njezine su dionice ojačale 4 posto.

No, bilo je i gubitnika, među kojima se isticao najveći europski operater mobilne telefonije Vodafone, zabilježivši pad vrijednosti dionica od oko 2,4 posto nakon što mu je investicijska banka Goldman Sachs snizila rejting. Dionice su mu pogodili i strahovi da bi mogao biti uvučen u skupu bitku za preuzimanje tvrtke Sprint s američkim partnerom Verizonom.

Od početka godine cijene europskih dionica porasle su u prosjeku za osam posto, a neki brokeri očekuju približno isti rast i iduće godine. "Očekujemo da će europska tržišta dionica iduće godine imati relativno dobru ali ne spektakularnu godinu", kazali su stratezi iz Goldman Sachsa.

U središtu pozornosti europskih ulagača bit će zasjedanje američke središnje banke Fed, zakazano za utorak, i očekivana odluka o povećanju kamatnih stopa na 2,25 posto. Pritom će posebnu pozornost pridati ocjenama stanja gospodarstva i eventualnoj Fedovoj potvrdi planiranog nastavka zaoštravanja monetarne politike.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,17 posto, na 10.915 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3312 1,3322 1,3278

USD/JPY 104,86 105,04 104,64

GBP/USD 1,9230 1,9265 1,9201

USD/CHF 1,1538 1,1561 1,1524

-------------------------------------------------

Dolar se u utorak na svjetskim deviznim tržištima držao stabilno u odnosu na značajnije svjetske valute, kako su tržišta odlučila pričekati ocjene stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu nakon očekivane odluke američke središnje banke Fed o povećanju kamatnih stopa.

Dolar je neznatno oslabio prema euru, koji trenutno iznosi 1,331 dolara, te prema funti, koja trenutno stoji 1,923 dolara. No, nekih 0,16 posto bio je na dobitku prema jenu, dosegnuvši 104,86 jena, dok je prema švicarskom franku ostao nepromijenjen, na 1,1538 franaka za dolar.

Dolar je proteklih tjedana bio pod pritiskom zbog zabrinutosti oko manjka na tekućem računu američke platne bilance, no podršku je dobio ovih dana zbog usredotočenosti tržišta na povoljne gospodarske pokazatelje i povećanje kamatnih stopa.

Očekuje se da će Fed podići kamatne stope po peti put ove godine, čime će one dosegnuti 2,25 posto i premašiti razinu od dva posto u eurozoni, po prvi puta od početka 2001.

"Porast od četvrtine postotnog boda gotova je stvar pa će svi biti usredotočeni na Fedovu ocjenu gospodarske situacije. Monetarne vlasti bit će optimistične glede gospodarstva, što znači da će kamatne stope dizati tijekom idućih šest mjeseci, i to za četvrtinu postotnog boda na svakom sastanku", kazao je valutni strateg u SEB-u u Stockholmu Johan Javeus.

Ulagači čekaju ovotjedni podatak o američkom trgovinskom manjku, koji se očekuje u visini 53 milijardi dolara u listopadu, nakon 51,56 milijardi dolara u mjesecu ranije, te druge ključne podatke, među kojima kapitalne tijekove u istom mjesecu, kako bi lakše procijenili privlači li SAD dovoljno kapitala za financiranje manjka.

Zabrinutosti oko manjka na tekućem računu američke bilance plaćanja i špekulacije da je Washington zadovoljan slabijim tečajem dolara pritiskali su američku valutu, koja je ovoga mjeseca potonula na najnižu razinu u zadnjih 12 godina prema funti, a u devet godina prema švicarskom franku. Analitičari drže da bi poticaj dolaru u odnosu na jen mogao stići od najnovijeg podatka o poslovnoj klimi u Japanu, koji bi trebao pokazati njezino slabljenje nakon niza podataka koji pokazuju usporavanje oporavka tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

13.12. USLIB 2,31 2,40 2,48 2,67

13.12. EULIB 2,11 2,17 2,17 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙