FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i SAD o stakleničkim plinovima u Bonnu u svibnju 2005.

BUENOS AIRES, 18. prosinca 2004. (Hina) - Sudionici konferencije UN-ao klimatskim promjenama koja je završila u Buenos Airesu u subotuujutro postigli su konsenzus o budućnosti pregovora čiji je krajnjicilj zaštiti naš planet od globalnog zagrijavanja, a predstavniciSjedinjenih Država i EU-a postigli su kompromisnu formulu u pogledustrukture takvih pregovora, izvješćuju agencije.
BUENOS AIRES, 18. prosinca 2004. (Hina) - Sudionici konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja je završila u Buenos Airesu u subotu ujutro postigli su konsenzus o budućnosti pregovora čiji je krajnji cilj zaštiti naš planet od globalnog zagrijavanja, a predstavnici Sjedinjenih Država i EU-a postigli su kompromisnu formulu u pogledu strukture takvih pregovora, izvješćuju agencije.

Umjesto prvobitno planiranog organiziranja dvaju sastanaka, dogovoreno je održavanje jednog neformalnog okupljanja koje će trajati nekoliko dana, prenosi dpa. Ono će se realizirati u svibnju sljedeće godine u Bonnu gdje će sudionici nastaviti raspravljati o Protokolu iz Kyota te razmjenjivati informacije o daljnjem smanjenju utjecaja štetnog efekta staklenika.

Predstavnici EU-a željeli su da zemlje potpisnice Protkola iz Kyota - uključujući i SAD, pregovaraju o novim multilateralnim naporima i angažmanu na smanjenju utjecaja efekta staklenika do 2012. No, ta zemlja koja proizvodi gotovo jednu četvrtinu stakleničkih plinova, odgovornih za povećanje globalne temperature, oglušila su se na takve molbe Europljana, dodaje Reuters.

Protokol iz Kyota obvezuje 30 industrijskih razvijenih zemalja svijeta da do 2012. smanje emisiju stakleničkih plinova. Takvo se smanjenje može mjeriti samo u malom postotku dok se u globalna nastojanja ne uključe Sjedinjene Države kojima to nije u interesu zbog negativnog utjecaja na gospodarski razvoj zemlje. Američko je izaslanstvo istaknulo kako je, prema njihovu mišljenju, "prerano" o tomu raspravljati prije 2012.

Neki sudionici konferencije u Buenos Airesu ipak smatraju pozitivnim što se na sastanku u Bonnu raspravljati o budućnosti našeg planeta, a argentinski predstavnik Raul Estrada-Oyuela drži, kako prenosi Reuters, da je i američki "pristanak da sudjeluje u razmjeni informacija u Bonnu dobar početak."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙