FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenski tisak o određivanju datuma za Hrvatsku

LJUBLJANA,18. prosinca(Hina) - Određivanje 17. ožujka kao datuma započetak pregovora s EU-om o punopravnom članstvu, za Hrvatsku je velik uspjeh iako je ta odluka Europskog vijeća na njegovu summitu uBruxellesu u petak donesena u sjeni mnogo osjetljivije odluke oTurskoj, ocjena je slovenskog novinstva koje u subotu komentirazaključke čelnika Europske unije.
LJUBLJANA,18. prosinca(Hina) - Određivanje 17. ožujka kao datuma za početak pregovora s EU-om o punopravnom članstvu, za Hrvatsku je velik uspjeh iako je ta odluka Europskog vijeća na njegovu summitu u Bruxellesu u petak donesena u sjeni mnogo osjetljivije odluke o Turskoj, ocjena je slovenskog novinstva koje u subotu komentira zaključke čelnika Europske unije.

Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi kako je očito da Europska unija, poučena zadnjim velikim proširenjem, te iskustvom koje je stekla u pregovorima s Bugarskom i Rumunjskom, sve više inzistira na uvjetima i "posebnim zahtjevima" kojima namjerava pooštriti "pravila igre" u primanju novih članica.

"Među birokratima u Bruxellesu već kruže najave da se u pregovorima tijekom kojih se zatvaraju poglavlja europskog pravnog nasljeđa više neće uvažavati obećanja nego će se od zemalja-pristupnica zahtijevati da na vrijeme ispunjavaju prihvaćene obveze", navodi "Delo".

Neke formulacije iz jučerašnjih zaključaka Europskog vijeća sugeriraju da će Bruxelles - poučen time što još nije "probavio" zadnje širenje na deset novih članica koje "nisu u potpunosti bile spremne na izazove članstva", sada "dodatno pooštriti pravila igre", navodi vodeći slovenski list.

To se vidi, dodaje "Delo", po postavljanju dodatnih uvjeta, najavi "izuzetno dugih prijelaznih razdoblja" prema članstvu, pa i po posebnim trajnim zaštitnim klauzulama koje se postavljaju državama koje će otpočeti pregovore.

"Vrata Europske unije uistinu ostaju otvorena, no prepreka do članstva bit će očito sve više", navodi "Delo" - koje se uglavnom osvrće na probleme s kojima se u odnosu sa Bruxellesom suočavala Turska.

"Delo" ističe i izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da je Slovenija podržala početak pregovora s Hrvatskom i "pri tom izrazila očekivanje da će dobiti nov okvir za suradnju na bilateralnoj razini i za rješavanje otvorenih pitanja u europskom duhu".

Odlukom Europskog vijeća Hrvatska je dobila povijesni datum za početak pregovora s EU, ali je radost Hrvata začinjena "kapljom pelina", navodi u subotu u mariborskom listu "Večer" Branko Maksimovič.

Hrvatska će naime, piše Maksimovič, s pregovorima početi samo šest mjeseci prije Turske, u EU će ući nakon Bugarske i Rumunjske, a da se i ne govori o tome da će u procesu njenog ulaska suodlučivati i Slovenija, ocjenjuje komentator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙