FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush potpisao zakon o reformi obavještajnih službi

WASHINGTON,17. prosinca 2004.(Hina) - Predsjednik George W. Bushpotpisao je u petak zakon o najvećoj reformi američke obavještajnezajednice u posljednjih više od 50 godina koja bi trebala poboljšatinjezin rad nakon što nije uspjela spriječiti terorističke napade naSjedinjene Države 11. rujna 2001.
WASHINGTON,17. prosinca 2004.(Hina) - Predsjednik George W. Bush potpisao je u petak zakon o najvećoj reformi američke obavještajne zajednice u posljednjih više od 50 godina koja bi trebala poboljšati njezin rad nakon što nije uspjela spriječiti terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001.

Novim zakonom uvodi se mjesto nacionalnog obavještajnog direktora koji će nadgledati rad 15 američkih obavještajnih službi kao i protuteroristički centar koji će planirati i nadzirati operacije protiv terorista.

"Prema ovom novom zakonu naše veliko obavještajno poduzeće postat će jedinstveno, koordinarano i učinkovitije", rekao je Bush na svečanosti potpisivanja.

"On će nam omogućiti da bolje obavimo svoju dužnost zaštite američkog naroda", rekao je on.

Nova organizacija američke obavještajne zajednice trebala bi omogućiti bolji zajednički rad obavještajnih službi kako bi zaštitile SAD od napada poput onoga 11. rujna 2001. u kojem je u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo blizu 3.000 ljudi.

Napadi 11. rujna ukazali su na nedostatke u prikupljanju i analizi obavještajnih podataka, a obavještajne službe nisu uspjele otkriti i povezati neke tragove koji su ukazivali na napade.

Povjerenstvo koje je istraživalo terorističke napade 11. rujna izvijestilo je da je nesklad u radu između obavještajnih službi pridonio da američke vlasti ne prepoznaju opasnost koja prijeti od Al Qaide i ne spriječe napad.

Zakon predviđa niz novih mjera za jačanje sigurnosti američkih granica i borbu protiv terorizma. Među njima su i prisluškivanje terorista i poboljšanje postupaka za kontrolu prtljage u zračnim lukama. Zakon predviđa i povećanje broja policajaca u graničnim ophodnjama za 2.000 godišnje u narednih pet godina i nameće nove standarde o informacijama u vozačkoj dozvoli koja Amerikancima služi kao osobni dokument.

Bush je rekao da će direktor imati ključne ovlasti nad proračunom koji godišnje iznosi oko 40 milijardi dolara.

Bush na svečanosti potpisivanja nije rekao tko bi mogao biti novi direktor koji će izravno odgovarati predsjedniku, ali neće biti dio Bijele kuće.

Među imenima koja se spominju za to mjesto su direktor CIA-e Porter Goss, zamjenik državnog tajnika Richard Armitage te savjetnica Bijele kuće za domovinsku sigurnost Fran Townsend.

Novi zakon predviđa najveću reorganizaciju američke obavještajne zajednice od 1947. kada je u vrijeme nastajanja hladnog rata osnovana CIA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙