FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolumbija izručila SAD-a bivšeg šefa Kali narko kartela

BOGOTA, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kolumbijske vlasti izručilesu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u petak kasno navečer bivšegšefa Cali narko kartela Gilberto Rodrigueza Orejuela (65), koji jenadzirao najveći dio svjetske trgovine kokainom, a SAD ga optužuje zatrgovinu drogom i pranje novca.
BOGOTA, 4. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Kolumbijske vlasti izručile su Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u petak kasno navečer bivšeg šefa Cali narko kartela Gilberto Rodrigueza Orejuela (65), koji je nadzirao najveći dio svjetske trgovine kokainom, a SAD ga optužuje za trgovinu drogom i pranje novca.

Riječ je o dosad najmoćnijem kolumbijskom trgovcu narkoticima koje je ikad Kolumbija izručila SAd-u.

Sa lisicama na ruci i pancirkom na sebi, te čuvan falangom teško naoružanih policajaca Orejuela je prevezen iz zatvora La Picota u konvoju do policijske zračne luke na rubu glavnog grada Bogote, odakle je zrakoplovom prebačen u SAD.

Njegovo izručenje pozdravili su čelni američki i kolumbijski pravosudni ljudi.

Američki državni tužitelj John Ashcroft izjavio je da oni koji krše savezne zakone o narkoticima ne bi trebali vjerovati da ih trgovina drogom izvan granica SAD-a stavlja izvan dosega pravosuđa.

Zapovjednik kolumbijske pravosudne policije pukovnik Oscar Naranjo ustvrdio je da pravosudna suradnja između SAD i Kolumbije postaje sve uspješnija i sve vidljivija. Dodao je da to znači da kriminalci neće moći izbjeći pravdu ni u jednom skrovištu.

Orejuelu, koji je devet godina proveo u zatvoru, čeka suđenje pred američkim saveznim sudovima u Miamiju i New Yorku pred kojima bi se trebao pojaviti u ponedjeljak. Ako ga osude, mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Orejuela i njegov brat Miguel osnovali su zloglasni narko kartel Kali koji je devedestih godina prošlog stoljeća nadzirao 80 posto svjetske trgovine drogom i ubirao godišnju zaradu od osam milijardi američkih dolara. Uhićen je 1995 u gradu Cali, a skrivao se u tajnom ormaru luksuznog apartmana. Uhićenje braće imalo je malo utjecaja na tržište droge, jer je Orejuela nastavio nadzirati svoje kriminalno carstvo iz zatvora, iako je on to zanijekao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙