FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi se trebao opskrbljivati naftom iz više izvora

WASHINGTON, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - SAD mora osigurati višerazličitih izvora u svijetu za opskrbu naftom, proširiti svjetskumrežu strateških naftnih rezervi i podići standarde za učinkovituupotrebu goriva, preporučilo je u srijedu američko Državnopovjerenstvo za energetsku politiku.
WASHINGTON, 8. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - SAD mora osigurati više različitih izvora u svijetu za opskrbu naftom, proširiti svjetsku mrežu strateških naftnih rezervi i podići standarde za učinkovitu upotrebu goriva, preporučilo je u srijedu američko Državno povjerenstvo za energetsku politiku.

Skupina stručnjaka za energetska pitanja, direktora kompanija i vladinih dužnosnika uhvatila se u koštac s dugoročnim energetskim izazovima SAD-a, a zastupnici američkog Kongresa mogli bi sljedeće godine iskoristiti njihove preporuke prilikom izglasavanja zakona o reformi američke energetske politike.

"Aktualni trendovi na svjetskim naftnim tržištima, uključujući nagli rast globalne potražnje i terorističke prijetnje naftnim kapacitetima, ponovno su oživjeli vječna strahovanja u vezi s izloženošću SAD-a naftnim šokovima i ometanju opskrbe", istaknuto je u izvješću, koje je rezultat dvogodišnjeg istraživanja.

Iako traži pojačanu opskrbu energijom, Državno povjerenstvo za energetsku politiku ističe i vezu između proizvodnje energije i potrebe za zaštitom okoliša, posebno u kontekstu promjena globalne klime, predlažući ograničenje emisije stakleničkih plinova.

Kako bi se stvorili uvjeti za ostvarivanje tog cilja, povjerenstvo predlaže sastavljanje plana trgovine koji bi omogućio kompanijama koje su veći zagađivači da od "čišćih" kompanija otkupljuju dozvole za emisiju ugljičnog dioksida.

U izvješću se preporučuje američkoj vladi da podupre gradnju plinovoda na Aljasci i jednog ili dva razvijena nuklearna reaktora te da poduzme mjere kako bi zaštitila ključnu energetsku infrastrukturu od "nehotičnih kvarova i terorističkih prijetnji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙