FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Djela američkoga slikara Alexa Katza u bečkoj Albertini

BEČ, 16. prosinca 2004. (Hina) - "Crteži i ulja na platnu" naziv jeizložbe suvremenoga američkog slikara Alexa Katza koja će se večerasotvoriti u bečkom muzeju Albertini u nazočnosti umjetnika.
BEČ, 16. prosinca 2004. (Hina) - "Crteži i ulja na platnu" naziv je izložbe suvremenoga američkog slikara Alexa Katza koja će se večeras otvoriti u bečkom muzeju Albertini u nazočnosti umjetnika.

Izloženo je 50-ak djela tog njujorškog slikara koji je rođen 1927. u Brooklynu i ubraja se u najznačajnije američke suvremene umjetnike.

Albertina izlaže prvi put slikareva monumentalna djela - crteže na osjetljivom pak-papiru zajedno s izabranim uljima na platnu.

Alex Katz ubraja se u najznačajnije slikare "Cool Paintinga" i uzor je čitavoj generaciji mladih slikara. Na jedinstven način povezuje distancirano i suptilno jednostavno s nježnom melankolijom i elegantnom ljepotom, naglasio je danas na konferenciji za novinstvo direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder. Dodao je kako su Katzova djela jedinstvena po tome što odišu ekspresivnom glazbom jednostavnosti i hladnoćom u pokretu.

Katz prvo stvara crteže na papiru, a nakon toga prenosi te motive u tehniku ulja na platnu, uglavnom na velike formate kao što su, uz ostale, ""Crna Ada" (1992.), "Žena na obali" (2002.), "Žuta kuća" (1985,) kao i portreti "Ada u bijelom šeširu", "Ada u plavom", "Dvije žene na obali" itd.

"U mojim djelima nema priče, nego mnogo simbola i slika koje imaju višestruko značenje. Ako netko kaže slike su apstraktne i figurativne, to je točno ono što stvaram", rekao je Alex Katz, napomenuvši da je umjetnost elegancija ljepote.

Izložba ostaje otvorena do 20. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙