FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chagall u bečkoj Albertini

BEČ, 3. prosinca 2004. (Hina) - "Marc Chagall - mitovi Biblije" naslovje izložbe otvorene u bečkom muzeju Albertina.
BEČ, 3. prosinca 2004. (Hina) - "Marc Chagall - mitovi Biblije" naslov je izložbe otvorene u bečkom muzeju Albertina.

Izloženo je više od 150 njegovih radova - sto ulja na platnu, zatim pasteli, crteži, gvaševi, skice i litografije, među ostalim i 16 monumentalnih kasnih djela iz ciklusa biblijske poruke iz Nice.

"Prikazi biblijskih tema ubrajaju se u majstorska djela njegova umjetničkog stvaralaštva, za Chagalla je poezija Biblije uvijek bila izvor inspiracije", naglasio je prigodom sinoćnoga otvaranja izložbe direktor Albertine Klaus Albrecht Schroeder.

Izložena djela posuđena su iz privatnih zbirki, zatim iz fundusa Albertine kao i iz Musee National Message Biblique Marc Chagall iz Nice.

Vrhunac izložbe čine veliki biblijski ciklusi nastali 1930-ih, 1950-ih i 1960-ih godina, kao što su "Raj", "Izgon iz raja", "Zagrljeni", "Stvaranje ljudi", "Anđeo" i td. Ta djela prikazuju se prvi put nakon 30 godina izvan muzeja u Nici. Izložba je otvorena do 28. ožujka 2005.

Marc Chagall rođen je 1887. u Witebsku u Bjelorusiji u siromašnoj židovskoj obitelji, umro je 1985. u Francuskoj, gdje je od 1923. godine živio i stvarao. Svoje podrijetlo i kulturu nikad nije zaboravio, stalno ju je nosio u sebi i prenosio na platna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙